Hondenziekte weer in opmars, kijk uit in Duitsland
Mensen die hun hond meenemen naar Duitsland moeten uitkijken, want de besmettelijke en mogelijk dodelijke Hondenziekte (Canine distemper virus, in Duitsland beter bekend als "Staupe") is in opmars. Steeds dichter bij de Nederlandse grens worden honden besmet met het virus, dat door vossen, wasberen en marters kan worden overgebracht. In de regio Soest (D) en in de regio Mönchengladbach zijn inmiddels dode dieren aangetroffen. Voor de mens is het virus verder ongevaarlijk.
Hondenziekte (ziekte van Carré of Canine Distemper) wordt veroorzaakt door een virus dat ontstekingen kan geven van de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen. Minder vaak voorkomend zijn klachten aan de hersenen, ogen en de huid. Honden en fretten kunnen in het ergste geval aan de ziekte overlijden.
Het virus wordt gemakkelijk verspreid door direct contact met geïnfecteerde dieren. Het virus is aanwezig in afscheiding uit de neus en ogen, waaruit zich gemakkelijk deeltjes in de lucht vormen. Geïnfecteerde dieren die de besmetting overleven kunnen het virus gedurende meerdere maanden blijven uitscheiden. Het virus kan op kleding verplaatst worden en zo andere onbeschermde dieren, ook katten, besmetten.
Steeds dichter bij de Nederlandse grens worden honden besmet met het virus
De meest voorkomende oorzaak van een uitbraak van de ziekte was tot nog toe door het importeren van honden uit het Oostblok, waar de ziekte nog zeer frequent voorkomt, en waar het inentingsregime veel minder zwaar is. Maar juist onder wilde dieren, waar de verspreiding steeds makkelijker gaat, komt de ziekte nu steeds meer voor. Mogelijk omdat het voorkomen van rabiës inmiddels steeds meer is teruggedrongen, groeit vooral de populatie vossen, maar nemen ook de wasberen en de wasbeerhonden steeds sneller in aantal toe. En ook die zijn bevattelijk voor het virus.
Symptomen zijn hoesten, niezen, afscheiding uit de neus, diarree, ontstoken ogen, temperatuurverhoging en het dier wordt apatisch. In sommige gevallen kunnen deze symptomen ontbreken en tast de hondenziekte het zenuwstelsel rechtstreeks aan, waarbij hersenontsteking en krampen optreden. In dit geval is herstel meestal niet meer te verwachten.
De diagnose wordt gesteld als tenminste vier van de zes volgende symptomen aanwezig zijn: neus- en ooguitvloeiing, spijsverteringsstoornissen, ademhalingsstoornissen, zenuwstoornissen, persisterende koorts en dit alles bij een jong dier.
Ongeveer de helft van de besmette dieren kan uiteindelijk herstellen, maar als de honden onvoldoende immuniteit opbouwen ontstaan er verlammingen, gedragsveranderingen, krampen van de kauwspieren of epiletische aanvallen. Een klein gedeelte herstelt, maar krijgt na een maand een terugval, waarbij dan het zenuwstelsel is aangetast en veelal de dood volgt.
De behandeling is gericht op eventuele secundaire infecties en de verschijnselen van het maagdarmkanaal en het ademhalingsstelsel. De beste manier om honden tegen deze ziekte te beschermen is via preventie. Er bestaan vaccins die vanaf de zesde levensweek gebruikt kunnen worden en die de hond zo vroeg mogelijk trachten te beschermen.
De afgelopen jaren zien we vanuit het oosten steeds vaker dat de ziekte wordt aangetroffen bij wilde dieren en bij huisdieren. De laatste maanden waarschuwen Duitse kranten steeds vaker voor de ziekte, zeker kranten in de gebieden die maar net over onze grens liggen. In januari werd overigens in de regio Enschede een steenmarter met Canine distemper gevonden.
Veruit de meeste honden in Nederland zijn als pup al gevaccineerd tegen Hondenziekte. De enting wordt standaard om de drie jaar herhaald, maar op Canine distemper is het eenvoudig om te titeren. Dus wie lange wandelingen in Duitsland wil maken met de hond, doet er goed aan om even het dierenpaspoort er op na te slaan. Enting tegen deze aandoening is overigens niet internationaal verplicht voor het meenemen van honden.
De video toont een hond met Canine Distemper. Beelden kunnen als minder plezierig worden ervaren.