• Qatar geeft weinig om hondenrechten
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Qatar geeft weinig om hondenrechten

mar, 11/22/2022 - 11:28

De Wereldkampioenschappen voetbal in Qatar zijn omstreden. Vooral rondom de mensenrechtensituatie in het land, waar naar verluid 6500 migrantenarbeiders stierven tijdens de bouw van de voetbalstadions, en de rechten van de LBTHIQ-community op zijn zachtst gezegd matig zijn. Maar dierenrechten, en dan vooral hondenrechten, in Qatar zijn ook niet best.

Nu is dat in vrijwel elk land waar grote sportevenementen worden gehouden een issue. Rusland, China, Marokko (tijdens een bid voor de WK), etc, stuk voor stuk kwamen ze in opspraak omdat voorafgaand aan de evenementen er een grote opruiming van zwerfdieren was. In Qatar, een islamitisch land waar hondenwelzijn sowieso niet erg prominent is, is dat niet anders. Boze tongen beweren zelfs dat de FIFA landen dwingend oplegt om iets aan het zwerfhondenprobleem te doen.

Ongediertebestrijders uit QATARI rukken honden en katten van de straat die als zwerfdieren worden gezien in de aanloop naar het WK van deze maand, hebben activisten gewaarschuwd.

Volgens de Brotse krant “The Sun” zou Paws Rescue Qatar , een in Doha gevestigde tak van de Britse liefdadigheidsinstelling Paws Rescue UK, enkele dagen voordat het controversiële WK van start gingt een ernstige waarschuwing hebben afgegeven aan eigenaren van gezelschapsdieren .

De organisatie deelde een foto van een ellendig uitziende hond in een kooi achter in een pick-uptruck, naar verluidt nadat hij van de straat was gerukt in Doha. De groep beweerde dat ongediertebestrijdingsbedrijven toestemming hadden gekregen om dieren op te pakken en van de straat te halen. Paws Rescue  waarschuwde dat, hoewel het programma zogenaamd alleen gericht was op zwerfdieren, meerdere eigenaren van gezelschapsdieren naar voren waren gekomen om te beweren dat hun geliefde katten of honden waren meegenomen.

Een woordvoerder van een van de door het ministerie gerunde asielen in Qatar ontkende stellig dat er huisdieren van de straat werden geroofd. Ze vertelden The Sun Online: "We bieden medische behandeling en een veilige plek om de zwerfhonden en verlaten honden te houden." De woordvoerder voegde eraan toe dat het asiel "al vele jaren" zogenaamde TNR-programma's (vangen, castratie, terugkeer) in Doha uitvoert. De woordvoerder vervolgt: “Als we een officiële klacht krijgen over zwerfhonden, gaan we eerst kijken of we medische hulp van de dierenartsen nodig hebben.” Voor de goede orde, op de website noch op de Facebookpagina van Paws Rescue is het bericht terug te vinden.

De overheid mag dan goede sier maken in Qatar, heel regelmatig bereiken berichten de media dat Qatari “op jacht gaan” naar zwerfhonden en deze willekeurig afschieten. In juli werden zo 29 honden, waaronder pups, doodgeschoten op een lokaal industrieterrein. Zwerfhonden zijn verder heel gebruikelijk in Qatar. De Qatari zelf houden bijna alleen Saluki’s en een andere windhondvariant, en dan alleen voor de jacht, niet als huisdier. Al zouden ook hondengevechten -weliswaar illegaal- populair zijn.

In Qatar zijn ook veel stukken, zeker in de steden en aan de stranden, verboden voor honden. Diverse  rassen, nogal eens onterecht aangekondigd als “vechthonden”, zijn niet welkom. Ook fokken is sterk aan banden gelegd, wie een nest krijgt zonder voorafgaande registratie als fokker kan hoge boetes krijgen.

Qatar kent ongeveer 50.000 zwerfhonden, veelal afkomstig van expats die weer naar huis gingen en hun dieren achterlieten. Door de bouw van de stadions werden de dieren veelal meer naar de steden toe gedreven.

 

Foto: bovenaan: bron onbekend. In artikel Qatar animal welfare