• Een op de vijf honden en katten krijgen corona van baasjes
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Een op de vijf honden en katten krijgen corona van baasjes

mer, 07/21/2021 - 12:52

Risico's voor besmetting dier-mens zijn minimaal

Nu het aantal besmettingen in Nederland weer in rap tempo toeneemt, blijkt dat onze honden en katten daar ook “last” van hebben. Onderzoek van de Universiteit van Utrecht laat zien dat in één op de vijf huishoudens waar iemand besmet is met het coronavirus, de hond of kat het virus ook meedraagt, besmet raakt. Dat honden en katten het virus konden krijgen was bekend, maar niet in welke frequentie.

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht reisden met een mobiele dierenkliniek langs 196 huishoudens waarin het coronavirus 2 tot 200 dagen daarvoor was vastgesteld. Bij alle honden en katten werd vervolgens een keelswab gemaakt en wat bloed afgenomen. Via de welbekende PCR-test werd gekeken of het virus ook bij de dieren kon worden gevonden. In het bloed werd gezocht naar antistoffen tegen het virus.

In totaal werden zo 156 honden en 154 katten onderzocht. Bij 23 honden en 31 katten werden antistoffen tegen het virus aangetroffen. Zij hadden dus al een corona-infectie doorgemaakt. De PCR-test wees verder uit dat 13 huisdieren (zeven honden en zes katten) het virus daadwerkelijk nog onder de leden hadden. Elf van deze 13 huisdieren werden drie weken later nog eens getest. Ze bleken op dat moment allemaal antistoffen tegen corona te bezitten. Bij acht van de 11 huisdieren was de PCR-test negatief, wat betekent dat het virus niet langer in hun lichaam aanwezig was. Drie katten testten nog positief. Zij werden later nog eens getest en bleken toen ook virusvrij te zijn.

Tegenover scientas.nl laat onderzoeker Els Broens weten dat  “Voordat we begonnen aan het onderzoek wisten we dat er incidentele gevallen waren van honden en katten die besmet raakten door hun baasjes. Deze dieren hadden vaak milde verschijnselen. Onze studie toont aan dat in 20 procent van de huishoudens met COVID-positieve personen de huisdieren besmet raken. Dat percentage is hoger dan verwacht, omdat er ook veel dieren zonder klachten toch besmet leken te zijn.”

De honden en katten werden overigens niet ernstig ziek, hooguit wat milde verkoudheidsklachten. Ook bleek dat de dieren het virus van hun besmette eigenaren hadden gekregen, en niet andersom. Canadees onderzoek laat overigens zien dat het bij honden niet uitmaakt of de eigenaren veel of weinig tijd met de hond doorbrachten, of dat de hond in bed sliep of gekust werd. Bij katten maakte dat wel uit, katten die in bed sliepen hadden vaker een besmetting via de baasjes dan minder aanhankelijke katten.

De besmette honden en katten geven het virus overigens niet door aan andere honden en katten in hetzelfde huishouden, zo bleek uit een kort vervolgonderzoek in Utrecht.

Het onderzoek is vooral van belang om te kijken of dieren -als we straks grotendeels gevaccineerd zijn- het virus alsnog levend kunnen houden en mensen kunnen blijven besmetten. Dat risico schatten de onderzoekers in Utrecht op basis van hun gegevens zeer klein in. Er is geen reden om aan te nemen dat huisdieren het virus op mensen kunnen overdragen. “En in onze studie zagen we ook dat de dieren slechts een korte periode positief testten.” aldus Broens.

In enkele landen wordt inmiddels onderzoek gedaan naar coronavaccinatie voor huisdieren. 

Foto: Pixabay

dossier