• FCI erkent nieuwe kleurslag Riesenschnauzer
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

FCI erkent nieuwe kleurslag Riesenschnauzer

mer, 07/07/2021 - 17:10

Tot 1 juli 2021 waren er bij de Riesenschnauzer twee kleurslagen erkend: zwart en peper-en-zout.
Maar de wetten van degenetica maken het volkomen logisch dat er ook een variant is die "zwart-zilver" heet. 
 

Die variant is bij de dwergschnauzer erkend en volkomen normaal Maar bij de Riesenschnauzer was deze kleurslag niet welkom.
Zo'n regel in een rasstandaard kan alleen gewijzigd worden door het land van oorsprong en het initiatief van zo'n aanpassing komt over het algemeen vanuit de rasvereniging in dat land. Dat was ook hier het geval: de PSK 1895 e.V., hetgeen staat voor Pinscher en Schnauzer Klub, is de initiatiefnemer van deze aanpassing.

De PSK is een zeer oude rasvereniging. Opgericht in 1895, behartigen zij al ruim 125 jaar de belangen van de pinschers en schnauzers. Vanuit de PSK kwam de wens om een bestaande, maar niet erkende kleurslag toe te voegen. Het voorstel om de kleurslag zwartzilver toe te voegen aan de rasstandaard werd 25 mei 2021 behandeld bij de FCI en goedgekeurd. Honden met deze kleur kunnen dus nationaal en internationaal worden geshowd en hun CAC en CACIB behalen.

Om met deze kleur om te gaan in de fokkerij werd door de PSK, in samenwerking met dr Anna Laukner, een aantal regels opgesteld en deze zullen de komende drie jaar worden toegepast in de fokkerij. De reden voor deze regels is dat veel fokkers vrezen dat kleuren "verontreinigd" zullen worden als de kleurslagen door elkaar gefokt worden. Er zal dus drie jaar met controle en regels worden gefokt zodat de resultaten kunnen worden bekeken en geëvalueerd.

De regels die momenteel (in Duitsland) gelden zijn simpel:

Zwartzilver is toegestaan.
In de fokkerij is zwartzilver x zwartzilver toegestaan. De dieren dienen wel getest te zijn op de K-locus en de A-locus.

schnauzer 1

 

De kleurslagen mogen ook gecombineerd worden. Daaraan zijn dan wel testeisen verbonden: zowel de ouders als de nakomelingen dienen op K-locus en A-locus getest te worden. 

Voorlopig heeft deze fokmogelijkheid een looptijd van drie jaar. Daarna zal geëvalueerd worden hoe de resultaten zijn en of het systeem definitief zal worden gebruikt.

schnauzer 2

 

 

 

schnauzer 3

 

 

Intro-foto: Pinterest, maker en rechten onbekend.