• Nu ook wetenschappelijk bewezen: honden komen in de puberteit
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Nu ook wetenschappelijk bewezen: honden komen in de puberteit

mer, 05/13/2020 - 14:33

...en dan luisteren ze minder goed. Hoe minder goed de hond aan de eigenaar gehecht is, hoe later ze puber worden, net als bij mensen.

Iedereen die een pup heeft en die ziet opgroeien, wist het al lang, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Honden hebben ook een pubertijd, en het gedrag in die periode is anders dan dat van jongere of oudere honden.

Puppy's hechten zich net als kinderen aan mensen. "Maar eigenaren hebben vaak het gevoel dat ze falen wanneer hun puppy's de adolescentie bereiken, een periode die ongeveer rond de 8e levensmaand aanbreekt.”, zegt Lucy Asher, gedragsetholoog aan de Universiteit van Newcastle en auteur van het nieuwe onderzoek dat deze week verschijnt in Biology Letters . Net als tieners - wier lichaam overspoeld wordt met hormonen en wiens hersenen tijdens de puberteit opnieuw bedraad worden - kunnen puberhonden hun baasjes negeren en ongehoorzaam zijn.

En eigenaren reageren op veel manieren, zegt Asher. Sommigen straffen hun pups, sommigen negeren ze en sommigen sturen ze zelfs weg. Opvallend vaak zie je dat juist honden in die leeftijdscategorie in asiels belanden.

Om de puberteit bij honden nu ook wetenschappelijk vast te leggen  en ter zien hoe het hondengedrag verandert, volgden Asher en haar team 70 Duitse herders, golden retrievers en Labrador retrievers, allen teven,  die een opleiding kregen tot potentiële geleidehonden. Ze vroegen verzorgers om de puppy's te scoren op de mate van gehechtheid en het trekken van aandacht - zoals heel dicht bij hun baasje zitten of een bijzonder sterke band met één persoon vertonen - en op scheidingsgerelateerd gedrag zoals rillen of beven als ze alleen achterblijven. Beide soorten gedrag duiden op angst.

Honden met hoge scores op beide schalen kwamen eerder in de puberteit - na ongeveer 5 maanden, vergeleken met 8 maanden voor honden met lagere scores. Bij mensen is het bekend dat tienermeisjes met een slechte band met hun ouders ook pas op wat latere leeftijd in de pruberteit komen, net als bij honden dus. Een slechte band hebben met hun verzorgers zorgt voor verschuivingen in hun reproductieve ontwikkeling.  Verder waren adolescente honden die gestrest waren door scheiding van hun ververlatingsangst vertonen  ook steeds meer ongehoorzaam aan die persoon, maar niet aan anderen - nogmaals, een weerspiegeling van de onzekerheid van menselijke tieners.

Om de gehoorzaamheid te testen, beoordeelden de wetenschappers een afzonderlijke groep van 69 geleidehonden, op de leeftijd van 5 maanden en op 8 maanden. Ze vroegen de verzorger van de hond en een vreemde om de opdracht 'zitten' te geven. Alle pre-adolescente pups voerden dit voor zowel verzorger als nadere persoon snel uit, maar zodra dezelfde pups de adolescentie bereiken, weigeren velen zelfs na meermaals herhalen  de opdracht van hun verzorger op te volgen. Ze gehoorzamen echter wel –tot irritatie en wanhoop van de verzorger- de vreemde persoon. Honden die niet stevig aan hun verzorgers waren gehecht, waren zelfs nog meer bereid om de instructies van de vreemde op te volgen - nogmaals, net als menselijke tieners.

“Conflictgedrag wordt geassocieerd met minder veilige gehechtheid aan de verzorger tijdens een adolescentenfase, omdat gedrag dat indicatief is voor onzekere hechting alleen werd geassocieerd met gehoorzaamheid op een leeftijd die overeenkomt met adolescentie. Een zwakte van deze studie is dat de puberteit niet bij alle honden werd gemeten, maar dat deze werd verondersteld op basis van de bestaande kennis van de tijd van puberteit bij de onderzochte rassen (waarbij wordt opgemerkt dat leeftijdsgroepen voor verschillende rassen opnieuw moeten worden overwogen).” Zo concluderen de onderzoekers. “De mogelijkheid dat de puberteit een gevoelige periode is bij honden, verdient verder onderzoek, vooral omdat ervaringen op dit moment op lange termijn gevolgen kunnen hebben voor het gedrag.”

Gelukkig, de puberteit bij honden is een voorbijgaand iets. Zodra ze deze periode achter zich gelaten hebben worden ze weer redelijk gezeglijk.

foto: CustardMartini via Pixabay