• Crufts dag 2 en 3: the show must go on
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Crufts dag 2 en 3: the show must go on

sam, 03/07/2020 - 22:21

Crufts 2020 is in volle gang, maar met dit jaar opvallend weinig bezoekers. De show die normaal duizenden hondenliefhebbers naar het NEC in Birmingham trekt, is volgens meerdere aanwezigen nog nooit zo rustig geweest. Het Corona-virus, dat nu ook is bevestigd bij een inwoner van Birmingham zelf, is de oorzaak.

De organisatie van Crufts benadrukt dat ze van de autoriteiten het advies hebben gekregen om de show toch door te laten gaan. Public Health England is in de weken voorafgaand aan het evenement nauw in contact geweest met de organisatie, maar zag geen dringende reden om het grote evenement af te blazen. Desondanks blijven bezoekers weg, en ook niet alle standhouders zijn komen opdagen. Van Royal Canin en James Wellbeloved, twee grote sponsoren van Crufts, werd eerder al bekend gemaakt dat ze dit jaar geen medewerkers naar het NEC sturen vanwege de dreiging voor Corona. Ook The Association of Pet Dog Trainers heeft zich afgemeld.

Ondanks de angst voor corona klinken er positieve geluiden van degene die wel aanwezig zijn. Elk nadeel heeft z´n voordeel: de berichtgeving is dat bezoekers dit jaar meer rust en ruimte hebben bij de diverse standhouders en ook de lange rij naar de main arena is verdwenen. De verschillende activiteiten rondom Crufts gaan wel allemaal door. Gisteren was het gundog-day, en behalve de keuring van de jachthondenrassen werd de Heelwork to Music-competitie gehouden, agility in verschillende klasses (inclusief een wedstrijd speciaal voor rescues, herplaatsers!), en werd de kwartfinale van het flyball kampioenschap gehouden. Opvallend was dat de Gundog Display, het demoteam dat traditiegetrouw haar kunsten laat zien in de main ring tijdens gundog day, afwezig was. Philippa Williams is een terugkerende trainer die tijdens de display laat zien hoe leuk en effectief het positief trainen van jachthonden kan zijn. Dit tijdvak werd opgevuld door de (minstens zo amuserende) Southern Golden Retriever Display Team.

Een publiek dat niet is afgehaakt wegens de dreiging van corona is de online kijker. Via de facebookpagina en het youtubekanaal van Crufts werden de afgelopen drie dagen al veel foto´s en videos gedeeld. Publieksliefhebbers zijn Cookie de Mopshond in agility (https://www.youtube.com/watch?v=K3F6x0WqBEQ) en Kratu de rescue-hond die er tijdens z´n agilityronde vandoor gaat met een obstakel: (https://www.youtube.com/watch?v=vKwh72cCrfA)

De grote winnaar van gundog day in de erekeuring werd Ierse Setter Gwendariff Coco Nut Cream. Tweede in de rasgroep werd de Lagotto Romagnolo Kan Trace Very Cheeky Chic. Een buitenlandse inzending dit keer, afkomstig uit Kroatie. Ook de derde plaats ging naar het buitenland; de Amerikaanse Cocker Spaniel Galaksi Freaking Famous komt uit Denemarken. De Gordon Setter Ludstar Frederik Frankenstein werd vierde in de groep, een Italiaanse import. De gundogs werden in de erering gekeurd door de Noor Per Iversen.

Vandaag stond in het teken van de working & pastoral rassen. De werkhonden, herdershonden en een aantal spitz-rassen. De Portugees Luis Pinto Teixeira keurde de pastoral groep in de erering. Hij koos de Old English Sheepdog als groepswinnaar, een ras dat al vaker in de prijzen is gevallen in de groepskeuring. Bottom Shaker The Greatest Picture mag zich morgen presenteren in de eindkeuring namens de pastoral groep. Tweede in de rasgroep was een uit Amerika overgevlogen Australian Shepherd genaamd Wyndstar Magic Marker. De Samojeed Nikara Diamond Dancer werd derde en de vierde plek was voor de in Zweden gefokt Shetland Sheepdog Frostice Makeover.

De working groep zal morgen in de eindkeuring worden gerepresenteerd door een Belgische deelnemer. De Bullmastiff Phoenix Never Dies du Mone d´Elias won de rasgroep onder keurmeester Christofer Habig uit Duitsland. De Rottweiler Nageem Haribo at Haccasbrook werd tweede, derde plaats ging naar de uit Rusland afkomstige Tibetaanse Mastiff Petro-Prestige Dzhiya. De Dobermann Manzart Vogue werd beloond met de vierde plaats.