• Politieke discussie: Eerste kloon-hond naar Nederland
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Politieke discussie: Eerste kloon-hond naar Nederland

lun, 10/24/2016 - 14:42

Het Zuid-Koreaanse laboratorium Sooam Biotech heeft een bijzondere specialisatie: klonen.
Onlangs bleek het bedrijf klanten over de hele wereld te hebben en bevestigde een woordvoerder dat dit ook betekende dat er klanten uit Europa waren. Dat leidde vervolgens weer tot politieke vragen, want over de import van gekloonde dieren is niet iedereen het eens.

Het laboratorium werd opgericht door de zeer omstreden wetenschapper Woo Suk Hwang, die in 2004-2005 wereldwijd in het nieuws kwam vanwege zijn werk met menselijke stamcellen. Zijn werk was uiterst veelbelovend en hij werd in zijn eigen land als een held beschouwd vanwege zijn werk; hij zou 11 verschillende lijnen van patient-specifieke stamcellen hebben ontwikkeld door middel van klonen en had daarmee een wereldprimeur in handen. De reputatie van de – toen nog – professor kelderde echter zeer snel toen naar buiten kwam dat er met de data was geknoeid. Bovendien zou er illegaal menselijk materiaal zijn aangekocht voor zijn onderzoek, iets dat wereldwijd verboden is. Ander materiaal werd afgenomen voor vruchtbaarheidsbehandeling, maar werd zonder toestemming of melding ook gebruikt voor onderzoek. Hierdoor verloor Woo Suk Hwang zijn wetenschappelijke titel en de twee wetenschappelijke publicaties van zijn hand in het blad “Science” werden teruggetrokken.

Niet onfeilbaar

Sinds een aantal jaren heeft Woo Suk Hwang een privé-laboratorium waar dus een specialisatie blijkt te zijn ontwikkeld die al even omstreden is als de oprichter zelf: klonen. Voor het klonen van een dier wordt een stukje weefsel afgenomen, en uit de cellen in het weefsel wordt de celkern verwijderd. Deze kern bevat alle eigenschappen van het dier en ze wordt geïmplanteerd in een eicel waaruit de oorspronkelijke kern is verwijderd. De cel met nieuwe kern wordt vervolgens ingebracht in de baarmoeder van de draagmoeder. Op deze wijze is dus alle erfelijke materiaal afkomstig van één ouder. De methode is bepaald niet onfeilbaar: van alle ingebrachte embryo’s groeit slechts 10-20 % uit tot een gezond en levensvatbaar dier. Voor Hwang geen reden de methode af te wijzen: er zijn blijkbaar voldoende mensen die bereid zijn veel te betalen om hun geliefde huisdier te laten klonen.

Wetgeving

De Europese wetgeving tegen klonen is gericht op het verbieden van de import van gekloond voedsel en voorziet daardoor dus niet in de bedrijfstak die Hwang voert: het klonen van honden. In deze tak lijkt Hwang in elk geval betrouwbaar: een DNA-controle bij een door het laboratorium gekloonde teckel gaf aan dat het dier genetisch volledig identiek is aan de originele hond, die ook nog in leven is. Deze controle werd uitgevoerd in opdracht van de Volkskrant. Het van Haeringen Laboratorium bevestigde dat de dieren genetisch even identiek zijn als een identieke tweeling.

In opdracht van BNN kloonde het laboratorium van Hwang een Nederlandse hond. De Nederlandse politiek is geschokt en verbijsterd maar de wet voorziet niet in dit geval: hoewel konen hier verboden is, mag een gekloond dier importeren wel. De discussie is met deze hond op scherp gezet, wat dan ook de bedoeling was van de programmamakers: “We wilden het niet bij theoretisch geneuzel houden maar de discussie nieuw leven in blazen.”
Dat lijkt in elk geval prima gelukt.

De betreffende uitzending is vrijdag 28 oktober te zien bij BNN.


bron

Sooam Biotech