• Pil verlengt leven van honden
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Pil verlengt leven van honden

jeu, 10/13/2016 - 00:11

Honden zijn vaak onze beste  vrienden. Maar ze hebben een nadeel. Ze leven een stuk korter dan mensen, de gemiddelde hond wordt tussen de 10 en 13 jaar oud.

Maar dat hoeft niet zo te blijven. Althans, niet volgens de Amerikaanse onderzoeker Kaeberlein. Hij en zijn laboratorium doen al jarenlang onderzoek naar verouderingsprocessen. Recentelijk is hij begonnen met de Dog Aging Project, waarin oudere honden met behulp van een geneesmiddel gezonder worden en langer zouden kunnen leven. Het wondermiddel heet rapamycin, werd oorspronkelijk ontwikkeld als middel om afstoting na niertransplantaties te remmen, en zorgt ervoor dat muizen in laboratoria langer leven, tot aan 38% langer toe.

Het klinkt als te mooi om waar te zijn, als Brutus, Fikkie of Lobbes veel meer jaren aan je zijde is. En inderdaad, er is een keerzijde. Bij verkeerde doseringen kunnen ernstige bijwerkingen, waaronder juist kanker, maar ook hartaandoeningen optreden. En precies welke dosering is nu veilig voor honden, zeker omdat honden een zeer divers lichaamsgewicht hebben.

Kaeberlein deed inmiddels onderzoek, een aantal weken lang, met 24 honden. Veelal oude honden in vaak mindere conditie. Uit dat onderzoek bleek dat de conditie van het hart inderdaad vooruit ging. Hoe slechter het hart, hoe meer de verbetering.

En daarom wil Kaeberlein dit onderzoek nu veel groter opzetten via de DogAgingProject. Geselecteerde honden bij mensen thuis –honden kunnen nog altijd worden ingeschreven voor het project- krijgen gedurende een bepaalde tijd het middel rapamycin. Juist omdat de honden gewoon thuis zijn, en niet zoals muizen in laboratoriumomstandigheden worden gehouden, is de weergave van de werkelijkheid groot. Door het middel langdurig te geven kan de onderzoeker ook de lange termijn effecten bekijken, iets wat in eerdere studies nog niet gedaan is.

Doet Kaeberlein dit nu allemaal om mensen langer van hun vierpotige vriend te laten genieten?  Nee, ondanks dat Kaeberlein zelf twee honden heeft is dat niet de grootste drijfveer. Want het middel zou ook wel eens heel goed bij mensen kunnen werken, en honden zijn op dit gebied heel erg gelijk aan mensen, behalve hun veel kortere levensduur. Mogelijk al dat het volgende decennium mensen gaan testen met dit middel.

Hondenbazen van honden op rapamycin zijn overigens lovend, honden die eerder nauwelijks tien minuten konden lopen kunnen nu weer langdurig wandelen, stoeien en spelen. In Nederland heet Rapamycin Rapamure en wordt op recept door Pfizer geleverd.


bron

CNN

fusion.net

Markeer/Bookmark