• Mensen herkennen signalen van hondengevechten niet
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Mensen herkennen signalen van hondengevechten niet

ven, 04/06/2018 - 14:53

Door nieuw onderzoek van de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) is er nu inzicht gekomen in hoe wijd verbreidt georganiseerde hondengevechten voorkomen in de Verenigde Staten. Maar ook dat het grote publiek er of geen weet van heeft, of geen aangifte doet.

ASPCA-experts schatten in dat tienduizenden hondenjagers in de VS honderdduizenden honden dwingen om onder wrede omstandigheden te trainen,te  vechten en vooral te lijden als onderdeel van deze zogenaamde 'sport'.

Het nationale onderzoek dat vandaag, aan de vooravond van de Nationale Dag tegen het hondenvechten (National Dogfighting Awareness Day, a.s. zondag 8 april)  door de ASPCA wordt gepresenteerd toont de kloof tussen het bewustzijn van het publiek over (het houden van) hondengevechten, en het werkelijk geschieden in de VS. De bevindingen tonen aan dat veel mensen niet begrijpen hoe vaak hondengevechten echt plaatsvinden, en mensen moeite hebben om de signalen te herkennen en en daardoor nalaten verdachte activiteiten aan de autoriteiten te melden.

Het meest verontrustend, aldus de ASPCA,  is dat slechts ongeveer de helft van degenen die zeiden dat ze vermoedens hadden van hondengevechten, dit ook daadwerkelijk melden, maar veel mensen hadden ook geen moeite met het houden van die gevechten. Minder dan een derde had er alle vertrouwen in de tekens te kunnen zien van hondengevechten. Dit levert te veel gemiste kansen op om honden te beschermen tegen deze afschuwelijke vorm van misbruik, meent de ASPCA.

In Engeland, zo menen deskundigen van de League against Cruel Sports, is de situatie vergelijkbaar. Uit gegevens van de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals blijkt dat het publiek sinds 2006 ongeveer 5.000 meldingen heeft gedaan over georganiseerde hondengevechten op de hulplijn voor dierenmishandeling van de Britse dierenbescherming  in Engeland en Wales. Gegevens over veroordelingen voor hondengevechten in het VK laten zien dat gevechten vooral plaatsvinden in onze grote steden, dorpen  en landelijke gebieden. Toch blijft ook het bewustzijn over hondengevechten in het VK laag.

Het is duidelijk dat er meer gedaan moet worden om mensen te helpen de tekenen van hondengevechten te signaleren en te melden, zo meent de Britse dierenbescherming. Daarom heeft de League informatie gepubliceerd voor zowel politiemensen als dierenartsen  om hen te helpen te zien waar ze naar moeten zoeken en hoe ze dit moeten melden.

Ook in Nederland en België komen hondengevechten voor, op welke schaal is een goed bewaard geheim. Wellicht dat de Engelse folders voor politie en dierenartsen (zie links hieronder) ook hier mensen kunnen helpen de signalen te herkennen.