• Dikke honden zijn gewoon gek op vet eten...
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Dikke honden zijn gewoon gek op vet eten...

mer, 06/06/2018 - 22:35

We kennen het allemaal, net als steeds meer mensen een paar kilootjes teveel hebben, zijn ook onze honden steeds vaker te dik. En, opnieuw een vergelijking, net als bij ons zijn het dezelfde boosdoeners: de voorkeur voor vet en suiker. Of zoals wetenschappers in een onderzoek concluderen, de honden "maximaliseren hun energie-inname". Die wetenschappers van de Eötvös Lorand Universiteit in Boedapest melden ook dat  het gedrag onafhankelijk is van het ras.

Naar schatting is ongeveer 40 tot 50% procent van de huisdieren in de geïndustrialiseerde landen in Centraal-Europa te dik. Dat is nog net iets gunstiger dan aan de andere kant van de oceaan,  in de VS, zo zegt de Society for the Prevention of Obesity Among Animals,  zijn maar liefst 60 procent van de katten en 56 procent van de honden te zwaar.

En dat blijft niet zonder ernstige gevolgen: al die kilootjes teveel kan de levensverwachting van onze tonronde viervoeters tot twee jaar verminderen. Diabetes, artritis en hartziekten zijn vaak voorkomende gevolgen. Dierenartsen van de universiteit van Leipzig meldden in 2006 de allereerste liposuctie bij een hond met overgewicht.

Voorkeur voor vet en suiker

Een team onder leiding van gedragswetenschapper Akos Pogany heeft nu onderzocht welke kenmerken honden met overgewicht gezamenlijk hebben. De zoölogen voerden twee tests uit bij 91 honden van verschillende rassen en ontdekten dat normale honden en honden met overgewicht zich anders gedragen. In de eerste reeks experimenten konden de honden kiezen tussen twee voedselbakken: één bevat voedsel van inferieure kwaliteit (eigenlijk voer wat de meeste honden gewoon niet erg lekker vonden) en werd door de onderzoeker aangeduid door even met de vinger te wijzen. De andere bevatte voedsel van betere kwaliteit,  of helemaal niets. Dieren met overgewicht bleken de voorkeur te geven aan het goede voedsel en negeerden bovendien ook het gebaar van de onderzoeker wanneer de niet-aangegeven kom het goede voedsel bevatte. Of, om het duidelijker te maken, de te dikke honden kozen vaker voor de bekende, goed ruikende snackbar dan voor het alternatieve restaurantje waar je maar moest afwachten wat er op je bord kwam, en hoe het smaakte.

Op het eerste gezicht lijkt dit verrassend, omdat verwacht mag worden dat honden met overgewicht liever kiezen voor de voerbak die in ieder geval vol zit met eten. De onderzoekers wijzen echter op verschillende onderzoeken met mensen die bewijzen dat mensen met overgewicht of obesitas de voorkeur geven aan energierijk voedsel, dat rijk is aan vet en suiker. In dit experiment was dit het geval met de bak met voedsel van betere kwaliteit.

onderzoeksopstelling
onderzoeksopstelling

In het tweede experiment lieten de onderzoekers eerst  de honden eerst twee etensbakken zien, één aan elke kant van de kamer. De bak aan de ene kant bevatte altijd eten, de andere aan de andere kant niet. Nadat de honden dit hadden geleerd, werd een bak zo in het midden van de kamer geplaatst dat de hond  niet kon zien of deze een treat bevatte of niet. Honden met overgewicht waren voorzichtiger dan honden met normaal gewicht en deden er langer over om de “onzekere” bak, de bak waarvan de aanwezigheid van iets lekkers, onzeker was,  te bekijken en te inspecteren - een gedrag dat de onderzoekers 'negatieve cognitieve vervorming' noemen. Met andere woorden, de honden waren terughoudend om weg te lopen, ook al was het een bak waarvan er geen zekerheid was dat er ook daadwerkelijk wat in lag. Of, zoals de onderzoekers het formuleren,. “Our results also confirm that overweight dogs, as opposed to normal weight dogs, tried to maximize food intake from the higher quality food and hesitated to do the task when the food reward was uncertain.” Er werd wel verschil gevonden tussen relatief onafhankelijke rassen, die vaker naar de “onzekere” bak gingen, onafhankelijk als ze zijn van een beloningsstrategie (zoals Beagles in dit geval) versus rassen die veel meer onder commando werken, zoals Border Collies, die de “onzekere” bak vaker lieten staan, omdat de beloning (in de vorm van lekker eten) onzekerder was.

Over het algemeen zouden honden met overgewicht volgens de auteurs van het onderzoek proberen de voedselinname te maximaliseren, maar aarzelen wanneer de “voedselbeloning” onzeker is - en dat is ook onafhankelijk van het ras. Gedragsonderzoekers hopen dat hun onderzoek zal helpen om betere modellen te ontwikkelen voor de studie van obesitas  bij mensen. Tot nu toe worden de oorzaken en gevolgen van obesitas vooral onderzocht met knaagdieren zoals ratten.

bron

The behaviour of overweight dogs shows similarity with personality traits of ov…