• Is graanvrij hondenvoer de oorzaak van DCM? FDA geeft waarschuwing
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Is graanvrij hondenvoer de oorzaak van DCM? FDA geeft waarschuwing

ven, 07/13/2018 - 14:25

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een opmerkelijke waarschuwing laten uitgaan. Volgens de FDA zijn er aanwijzingen dat zogeheten graanvrij hondenvoer bij honden die daar geen erfelijke aanleg voor hebben ook kan leiden tot DCM, dilatated cardiomyopathy, oftewel een vergroot hart. De ziekte komt ‘van nature’voor bij een aantal rassen, zoals Duitse doggen en Newfoundlanders, maar de laatste tijd is er een toename van DCM bij rassen die normaal deze –vaak dodelijke- aandoening niet “gewoon” krijgen, zoals Labradors, Buldoggen en Shi Tzu's. De enige overeenkomst tussen alle honden bleek het graanvrije dieet, waar bijvoorbeeld aardappel, erwten of linzen de koolhydraten uit granen vervingen.

"We zijn bezorgd over meldingen van honden met hartaandoeningen, bekend als gedilateerde cardiomyopathie (DCM), bij honden die bepaalde huisdierenvoedsel bevatten met erwten, linzen, andere peulvruchten of aardappelen als hoofdingrediënten. Deze rapporten zijn hoogst ongebruikelijk omdat ze voorkomen in rassen die niet typisch genetisch vatbaar zijn voor de ziekte, "zegt Martine Hartogensis, adjunct-directeur van het Office of Surveillance and Compliance van het Center for Veterinary Medicine van de FDA. "De FDA onderzoekt de mogelijke link tussen DCM en deze voedingsmiddelen.”

 

De FDA zegt ook dat ze contact opneemt met producenten van huisdierenvoeder en dierenartsen over deze mogelijke link. Vertegenwoordigers van Mars Petcare en Nestlé Purina, twee van de grootste producenten van diervoeding, reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. De FDA roept eigenaren van honden en dierenartsen ook op om alle (nieuwe) gevallen van DCM te melden. Symptomen zijn lethargie, gewichtsverlies en soms hoesten. Bij tijdig ingrijpen is de ziekte te behandelen, echter niet echt geneesbaar.

Het ontstaan van de aandoening  kan te wijten zijn aan een tekort aan de juiste voedingsstoffen, meent de FDA. Het bureau noemt geen merken, maar zei dat de ingrediënten belangrijker leken te zijn dan de merken.

"Vroege rapporten van de veterinaire cardiologiegemeenschap geven aan dat de honden deze voedingsmiddelen consequent kregen als hun primaire voedingsbron voor perioden variërend van maanden tot jaren. Hoge niveaus van peulvruchten of aardappelen lijken vaker voor te komen in diëten die zijn aangeduid als 'graanvrij' , 'maar het is nog niet bekend hoe deze ingrediënten zijn gekoppeld aan gevallen van DCM', voegde het bureau toe.

Taurine-tekort is een mogelijke verklaring. Taurine is een aminozuur - een bouwsteen van eiwitten - dat essentieel is voor carnivoren. "Taurine-deficiëntie is goed gedocumenteerd als mogelijk leidend tot DCM," aldus de FDA in een verklaring.

bron

FDA