• Dierenwelzijn levert op termijn meer op dan het kost
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Dierenwelzijn levert op termijn meer op dan het kost

mar, 10/30/2018 - 16:05

Het welzijn van dieren, we koppelen dit vaak aan hoge kosten voor ons als samenleving, zonder dat er directe economische, voordelen te behalen zijn. Immers, zorgen voor dieren kost toch alleen maar geld? De universiteit van Denvver (USA) onderzocht dit gegeven en komt met opvallende conclusies. Op langere termijn levert aandacht voor dierenwelzijn ons ook economisch geld op. Een conclusie die de kijk op zorgen voor dierenwelzijn, ook in de Nederlandse en Belgische politiek wel eens de ogen zou kunnen openen. Zeg maar, het economische voordeel om naar de Partij voor de Dieren te luisteren.

Kevin Morris en zijn team hebben daarvoor drie onderzoeken gedaan in de VS. Met elk een opvallend resultaat. Daarbij werd vooral naar hondenwelzijn gekeken.

Het eerste voorbeeld is het plan om de stad Oklahoma een nieuw centrum te geven, dat de inwoners weer met de natuur zou verbinden. Een onderdeel, zo meende Oklahoma, zou een compassion center zijn, een asiel. Maar  niet alleen om straathonden op te vangen, nee, dierenwelzijn zou worden gekoppeld aan menselijk welzijn en gezondheid door rondom het asiel een “dog-walking”-programma op te zetten, in de nieuwe parken van de stad. “Humane communities” noemt Morris die. Politiek, bedrijfsleven en dierenwelzijnsorganisaties komen daarin samen. “We are starting to see that policies around animals are stronger if we can better integrate them into overall policy making around human health and public health and general legislative issues,” meent Morris. En al snel kon Morris aantonen dat de –hoge- kosten voor de  bouw van het compassion center al snel wegvielen tegen de voordelen, vooral als er bij locale leveranciers werd ingekocht. En lokaal personeel werd ingehuurd.

Een ander onderzoek van Morris naar het ombouwen van de asielen in Austin naar no-kill asielen, waar honden niet worden ingeslapen, toont het beeld weer anders. Ook daar waren de initiële kosten hoog, de weerstand bij politici en publiek –uit angst voor overvolle asielen zonder plek voor meer honden, forst, en zelfs de directe economische impact was klein. Met andere woorden, verliesgevend. Eén voordeel wist dat echter allemaal goed te maken. Google opende een campus in Austin, en een hoge baas van Google liet weten dat een van de redenen om voor Austin te kiezen juist die zorg voor dierenwelzijn was. Milleials willen vooral werken en wonen waar dit soort welzijnszaken aanwezig zijn. Het overwegend jonge, redelijk rijke tech-publiek komt dus wonen in Austin, met alle economische gevolgen van dien. Dierenwelzijn als Unique Sellling Point in City Marketing. Volgens Morris levert deze stap in de wetgeving de stad daarom alsnog bijna 117 miljoen dollar extra op, ruim voldoende om de hogere asielkosten te dekken. “Part of being a humane community is a decision to say you are willing to support this and maintain it though it is costing you more than before,” meent Morris.

Maar het werkt ook andersom. Denver, op zich een stad waar dieren in de belangstelling staan, koos er voor om een  verbod op Pitbull-achtige honden in te voeren, iets waar in Nederland ook vaak over gedacht wordt. De invoering van de maatregel kostte ook veel geld, maar nog opvallender, de controversiële wet deed veel bedrijven besluiten om congressen en andere grote evenementen mar niet meer in Denver te houden. Met als gevolg dat de stad een slechte naam kreeg en een verlies op de rekening kon incasseren van 43 miljoen dollar aan indirect economische gevolgen. Over een lange periode weliswaar, maar toch een verlies. Bovendien, het aantal ernstige hondenbeten werd er niet minder.

Samenvattend meent Morris, dat als je goed nadenkt over dierenwelzijn, dit op termijn (indirecte) economische voordelen oplevert.  “What we have learned and what these studies are illustrating is that if you’re smart, you can start to have impacts in your community that are more positive than you think. If you have good policies [around animal welfare], they can contribute back to your economy in a positive way.”