• Hond en kat, levert dat nu echt vaak problemen op?
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond en kat, levert dat nu echt vaak problemen op?

lun, 10/29/2018 - 16:00

Leven als kat en hond, simpelweg een gezegde dat betekent dat je op zijn zachtst gezegd niet echt met elkaar overweg kunt. Maar is dat wel zo, zijn honden en katten dan echt van nature elkaars grootste vijand? Volgens nieuw onderzoek uit Engeland valt het wel mee, het heeft er vooral mee te maken in hoeverre de kat zich op zijn gemak voelt met de hond.

Nederland kent ruim anderhalf miljoen honden en 2,6 miljoen katten, Belgie 1,3 miljoen honden en ruim 2 miljoen katten. Het is dan ook onvermijdelijk dat hond en kat elkaar, ook in een huisdelijke situatie, tegenkomen. Onderzoekers vroegen mensen bij wie zowel een hond als een kat (of meer) woonden, naar hun ervaringen.

De resultaten laten zien dat honden en katten die in hetzelfde huis wonen, meestal vriendelijk tegen elkaar zijn, maar het is booral de kat, en hoe die met de hond omgaat, die de sfeer bepaalt.

Sowieso is het belangrijk om de dieren al jong aan elkaar te laten wennen. Vooral een jonge kat helpt, zolang deze onder de één jaar is als hij in huis komt gaat het meestal goed met de hond, ook al is de hond ouder. En als de kat het allemaal prima vindt met een hond, gaat het meestal goed.

Het helpt wel als de hond ook graag –bijvoorbeeld- zijn bed met de kat wilde delen, andersom, katten zijn over het algemeen niet zo bereid om hun bed te delen (misschien omdat kattenbedden meestal niet groot genoeg zijn om ook een hond te huisvesten). En ook katten die hun speelgoed of voedsel meenemen en delen met de hond –ze bestaan-  zorgen voor een goede relatie.

Katten en honden konden het ook beter vinden als de kat binnenshuis woonde, misschien omdat ze meer tijd met elkaar doorbrachten en elkaar beter leerden kennen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat wij hond en kat niet moeten dwingen om met elkaar om te gaan, het beste is dat ze het zelf gewoon met elkaar uitzoeken.

Overigens, echt heel goede vrienden worden katten en honden maar heel zelden, elkaar “verzorgen” is er maar heel weinig bij.

Volgens de onderzoekers komt dat omdat katten niet zo lang gedomesticeerd zijn als honden, en daardoor is het waarschijnlijk moeilijker voor hen om zich comfortabel te voelen in de buurt van andere dieren. Maar ze wijzen er ook op dat honden een reëel risico kunnen vormen voor katten, tenslotte kunnen de meeste (wat grotere) honden meer schade aanrichten aan de kat dan andersom. Hoewel agressie het vaakst werd gemeld door de kat tegenover de hond, was dit waarschijnlijk omdat de kat zich bedreigd voelde.

748 mensen vulden de vragenlijst in. 20,5% van de katten en 7,3% van de honden zouden minstens één keer per week gespannen of kwaad zijn in de aanwezigheid van de ander. 64,9% van de katten en 85,8% van de honden zouden zelden of nooit vervelend zijn in de aanwezigheid van de ander.

bron

valuation of the relationship between cats and dogs living in the same home