'Westie' wordt het oudst, Dobermann sterft jong
De West Highland White terrier leeft gemiddeld het langst, de Dobermann Pincher het kortst. Althans, dat blijkt uit het nieuwste onderzoek onder bijna 6000 rashonden ingeschreven bij de Engelse Kennel Club. Onderzoekers van de Universiteit van Nottingham keken naar de leeftijd en doodsoorzaak van deze honden, allen in 2014. Van de rassen waar tenminste 50 honden van in het onderzoek kwamen maakten ze een rapport.
De meest voorkomende –gerapporteerde- doodsoorzaak was simpelweg ouderdom (bijna 14%). Kanker, zonder specificatie, komt met bijna 9% op de tweede plek. Hartfalen met 5% op plek nummer drie. Ook 5% van het aantal sterfgevallen is door onbekende reden. Zoals gezegd, met gemiddeld 12,7 jaar wordt de ‘Westie’ het oudst, de Dobermann sterft gemiddeld al op de leeftijd van 7,67 jaar. All honden bij elkaar worden gemiddeld 10,33 jaar oftewel 124 maanden. Bijna 80% wordt actief ingeslapen (euthanasie), en in maar 5,6% van de gevallen wordt een necropsie uitgevoerd.
Zoals te verwachten is de sterfleeftijd erg verschillend tussen de verschillende rassen. Na de ‘Westie’ zien we dat de Bearded collie, de Border terrier, de Border collie, Gordon setter, Golden retriever, Labrador retriever en English springer spaniel relatief oud worden. Relatief kort levende rassen zijn naast de Dobermann de Flat coated retriever, Duitse herder, Boxer, Rottweiler en Berner Sennenhond.
Veel voorkomende doodsoorzaken naast ouderdom, kanker en hartfalen zijn nierfalen (4,2%), Botkanker (3,4%), Lymphoma (3,2%), cardiomyopathie (2,9), hersentumoren (2,8%), en beroerte (2,4%). Net geen 2% overlijdt door verkeersongevallen, de maagtorsie is de oorzaak van 1,5% van alle overlijdens.
Per ras varieert dat. Zo zien wij bij de Bearded collie bijvoorbeeld veel honden overlijden aan hersentumoren en artritis. Bij de Berner Sennenhond is kanker (niet gespecificeerd) en botkanker het meest voorkomend. Vooral ongespecificeerde kanker is met 18% hoog in dit ras. Ook bij de Boxer is kanker veel voorkomend, en 15% van alle overlijdens daar komt door een hersentumor. Bij de Cavalier King Charles is het meest voorkomende, niet onverwacht cardiomyopathie. Bij de Cocker spaniel is kanker een veel voorkomende oorzaak, maar, opvallend, 4% overlijdt daar door agressie (euthanasie na agressie). De Cocker scoort daarmee het hoogst, gevolgd door de English springer spaniel, Gordon setter, Dobermann, Duitse herder, Staffordshire Bull terrier en Border collie. , Cardiomyopathie zorgt voor het sterven van 1 op de 5 Dobermans. Bij de Flatcoated is het voornaamste met bijna 20% opnieuw kanker. Enkele rassen scoren ook bijzonder ‘goed’ (dus weinig sterftegevallen door deze oorzaak) op bepaalde doodsoorzaken, de Cavalier sterft zelden aan kanker (boze tongen zullen beweren dat hij te vroeg sterft aan andere oorzaken), de Labrador zelden aan nierfalen, en, maar of je dat goed kunt noemen, de Flatcoated en de Boxer gaan vrijwel nooit dood door ouderdom.
Ouderdom is de doodsoorzaak die –het kan bijna niet anders- de hoogste stervensleeftijd kent, 13,7 jaar gemiddeld. Het auto-ongeval zorgt voor de laagste gemiddelde leeftijd met maar 3,2 jaar. Andere aandoeningen die voor ‘jong’ sterven zorgen zijn cardiomyopathie, botkanker, hersentumoren, maagtorsie, epilepsie, lymphoma en agressie.
De onderzoekers zien een wat korter leven niet noodzakelijk als slechter. Mits de kwaliteit van leven maar goed is. Wel moet er goed gekeken worden naar die rassen waar de dood vaak het gevolg is van langdurig lijden en pijn. Ook –zo menen de onderzoekers- zou je goed moeten kijken naar die rassen die aanmerkelijk jonger sterven dan het gemiddelde van alle rassen.
bron
Longevity and mortality in Kennel Club registered dog breeds in the UK in 2014