• Pups moeten UvA-student van stress afhelpen
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Pups moeten UvA-student van stress afhelpen

lun, 10/15/2018 - 15:18

In de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam mogen studenten de komende tentamenweek knuffelen met puppy’s. Dat helpt tegen stress, is de gedachte. Dat meldt studentenblad Folia. Amsterdam volgt hiermee universiteiten in het Verenigd Koninkrijk en de VS, waar het al langer gebruikelijk is. Vooralsnog is de “puppyroom” iets eenmaligs.

De puppy-room is op 22 en 23 oktober twee uur geopend voor UvA-studenten. Telkens tien studenten, die zich tevoren moeten aanmelden, mogen een kwartier lang met de hondjes spelen.

Sommige instellingen in Groot-Brittannië hebben dus al therapiehonden op hun campussen verwelkomd, waaronder het Leeds City College, dat begin dit jaar de toen  12 weken oude cockapoo-puppy Jeffrey aan het grote publiek voorstelde. Maar het was onduidelijk of de dieren werkelijk iets goeds deden.

Een onderzoek van de Universiteit van British Columbia in Vancouver dat in maart gepubliceerd werd, heeft geconstateerd dat wanneer studenten een korte tijd voorafgaand aan het examen kunnen knuffelen met pups dit de stress doet afnemen, en energie en geluk toenemen.

De onderzoekers stellen dan ook voor dat de honden tijdens examentijden moeten worden binnengebracht om de examenkandidaten te helpen omgaan met de druk. "De resultaten waren opmerkelijk," zei Dr Stanley Coren, co-auteur van de studie en emeritus hoogleraar psychologie aan de UBC. "We ontdekten dat studenten, zelfs 10 uur later, nog steeds iets minder negatieve emoties meldden, zich meer gesteund voelden en minder gestrest waren, in vergelijking met studenten die niet deelnamen aan de therapiehondensessie."

Toch zijn er wel een paar vragen, die de onderzoekers zich stellen.  Ten eerste kunnen er geen causale uitspraken gedaan worden over het kortetermijneffect van een sessie met therapiehonden. Ten tweede stelt het ontwerp van het onderzoek de onderzoekers ​​niet in staat te scheiden welke factor (therapiehonden, hondenbehandelaars en / of leeftijdsgenoten) hebben bijgedragen tot de waargenomen voordelen. Ook is er niet gekeken in hoeverre andere vormen van stressreductie werken in vergelijking met therapiehonden.

Wat de honden er zelf van vinden, en in hoeverre zij met de stress van de “arme studenten” omgaan, is verder niet onderzocht. Ook niet in hoeverre de Amsterdamse gemeenteraad, die sterk gekant is tegen evenementen met dieren, hier tegen aankijkt.

bron

Petting away pre‐exam stress: The effect of therapy dog sessions on student wel…

Folia