• Meer darmproblemen bij honden met IVDD
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Meer darmproblemen bij honden met IVDD

jeu, 12/06/2018 - 16:38

Honden met IVDH (ook berkend als IVDD, Intervertebral Disc Disease) zouden ook vaker last hebben van pancreatitis, ontsteking van de pancreas (alvleesklier). Dat blijkt uit recent onderzoek. Honden met IVDH vertonen vaak gelijktijdig gastro-intestinale problemen, zoals diarree en braken. Verder kan pijn bij het onderzoek vaak optreden bij het aanraken van zowel de rug als de buik, en de bron van de pijn is daardoor moeilijk te localiseren

In dit onderzoek werd de pancreatische lipase-immunoreactiviteit (cPLI) van de hond geanalyseerd bij een groep honden met IVDH en bij gezonde (controle)honden.

Vierentachtig honden met IVDD bevestigd door myelografie en / of magnetische resonantie deden mee met het onderzoek, bovendien was bij alle honden ook hernia geconstateerd tijdens visuele inspectie gedurende een operatie.

Alle onderzoekshonden vertoonden ten minste klasse III / V-tekorten (verlies van vrijwillige motorische functie met of zonder spontaan urineverlies en nociceptie, dat l laatste is het mooie woord voor pijn voelen en de reactie van het lichaam daarop).

Van alle honden werd vastgelegd of ze corticosteroiden kregen of NSAID’s (ontstekingsremmers, pijnstillers). De aanwezigheid van maagdarmproblematiek (waaronder hyporexia, diarree, braken en buikpijn) werd geregistreerd. Achttien gezonde honden uit dezelfde geografische regio dienden als controlepopulatie.

Uit het onderzoek bleek dat de honden met IVDD veel vaker cPLI in hoge concentraties in het bloed hadden, bij 45% van de zieke honden werd dit waargenomen. De aanwezigheid van hoge concentraties cPLI betekent dat er minimaal wat mis is met de alvleesklier, tot aan een zware ontsteking. Serum cPLI-concentraties waren significant hoger bij honden met IVDH (mediaan 153 ug / L, bereik 30-1000 ug / L) dan bij controlehonden (mediaan 44 ug / L, bereik 30-124 ug / L) (P <.01) . Gezonde honden hadden geen enkele keer serumconcentraties boven de 200 ug / L. Wel bleek dat naarmate de honden ouder waren, de zieke honden, deze vaker hoge serumconcentraties te hebben.

Deze resultaten komen overeen met die van eerdere onderzoeken bij mensen, waarbij pancreatitis wordt geassocieerd met dwarslaesie. Men denkt dat dit te wijten is aan de autonome invloeden op de functie van de pancreas en de vasculaire tonus (de spanning in de vaten). Autonome ontregeling, die tijdens ruggenmergletsel kan optreden, kan ontstekingscytokinen opwekken en de perfusie van de pancreas verminderen, resulterend in endotheliale schade aan pancreasweefsel en / of de ernst van pancreatitis verergeren.

Honden met IVDH, vooral oudere honden, hebben meer kans op verhoogde cPLI-concentraties en lopen mogelijk risico op de ontwikkeling van pancreatitis, zo concluderen de onderzoekers dan ook.

bron

Canine pancreatic lipase immunoreactivity concentrations associated with interv…