• Antilichaamtherapie helpt bij onbereikbare kanker
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Antilichaamtherapie helpt bij onbereikbare kanker

Fri, 07/28/2017 - 11:21

Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd een chimaera antilichaam (dus samengesteld uit meerdere biologische delen) te creëren dat in staat is om kwaadaardige kankervormen bij honden te onderdrukken, een oplossing die mogelijk op termijn een veilige en effectieve behandeling betekent van tot nu toe onbereikbare kankervarianten.

Mede omdat onze honden door de goede zorg steeds langer leven, krijgen ze vaker last van kanker. En net als bij mensen, zitten daar kankervarianten bij die slecht of niet behandelbaar zijn met traditionele methodes als operatie of chemotherapie.

Oral Maligne Melanoom is een van die varianten die vaak bij honden voorkomt, vooral bij honden boven de 12.(30-40% van de honden). Er is niet echt een rasgebondenheid, alhoewel Cocker spaniels er wat vaker last van hebben, en ook kleinere honden lijken iets meer problemen te hebben. De vooruitzichten zijn slecht met 95% uitzaaiing.

Bij mensen weten sommige kwaadaardige kankercellen PD-L1 eiwitten te gebruiken die zich binden aan de PD-receptor op de T-cellen, de cellen die als “wachters” fungeren in ons lichaam om zo infecties, virussen etc. te bestrijden. Doordat deze kankereiwitten zich binden wordt de werking van de T-cel onderdrukt, en worden de maligne kankercellen niet lastig gevallen.  Door nu antilichamen te gebruiken die PD-1/PD-L1-eiwitten blokkeren wordt de T-cel werking niet onderdrukt, maar gestimuleerd. Bij mensen is deze therapie al redelijk succesvol de afgelopen jaren, bij honden was hier nog niet mee geëxperimenteerd. Tot nu, want  Professor Satoru Konnai  van de Hokkaido University hebben nu een  anti-PD-L1 antibody ontwikkeld dat inderdaad de immuunrespons activeert en zo regressie van de tumor bij honden weet te bereiken. Bij een van de testhonden was na 10 weken al een sterke reductie van de tumor te zien.

chimaeraHet team wist eerst te bewijzen dat de PD-L1 eiwitten een rol speelden in de tumor, om vervolgens met gebruik van een antilichaam van een rat tegen PD-L1 te koppelen aan een hondencel om zo allergische reacties en afstotingsreacties bij de te behandelen honden te voorkomen.

Ook bij zeven andere honden met OMM en twee met een Sarcoom bleek de therapie effectief, en bijwerkingen traden niet op. Bij honden met uitzaaiingen van OMM in de longen  kon er gezorgd worden voor een langere overleving onder goede kwaliteit van leven.

“Chimerization of the antibody is now proven as a simple and effective strategy to develop therapeutic antibodies in veterinary medicine. Although further clinical studies are needed, other PD-L1-positive cancers could be targeted by the antibody we have developed,” zegt Satoru Konnai. “Given the similarity between humans and dogs in cancer biology, our study should provide a beneficial model for human preclinical studies.”

 

kanker

Bij de foto: Dr. Yusuke Izumi, Dr. Naoya Maekawa, Dr. Tatsuya Deguchi, Dr. Satoshi Takagi en Dr. Satoru Konnai van het research team

 

bron

A canine chimeric monoclonal antibody targeting PD-L1 and its clinical efficacy…

Oral Melanoma