• PETA wil einde aan hondenfilms
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

PETA wil einde aan hondenfilms

Wed, 07/10/2019 - 09:04

Wie nog een hondenfilm met echte honden wil zien, of een andere dierenfilm met getrainde dieren, zal snel moeten zijn. Als het aan de organisatie PETA, People for the Ethical Treatment of Animals”, ligt, zijn films met dieren binnenkort voorgoed verleden tijd. Deze week won PETA een rechtszaak tegen het Amerikaanse bedrijf dat honden traint voor films.


 

Wat was er aan de hand? Al sinds de bekendmaking van de komst van de film “A dog’s way home”, het vervolg op de film “A Dog’s purpose” beschuldigt PETA het opleidingsbedrijf Paws for Effect ervan honden slecht te behandelen. Zo ook de rescue “Bella” die de hoofdrol heeft in de film. Paws for Effect daagde PETA voor de rechter wegens smaad en leugens. Zo zou Paws for Effect nooit waarschuwingen van de Amerikaanse overheid hebben gekregen voor overtreding van de Animals Welfare Act.  Dat laatste is nu door een Amerikaanse rechter weerlegd, en Paws for Effect moest bakzeil halen.


PETA heeft al sids het begin problemen met deze film. Volgens de dierenactivisten wordt er in de film te simplistisch omgegaan met de Breed Specific Legislation, oftewel de Pitbull-ban in Denver. PETA beweert dat de wet wordt weggezet als gevaar voor Pitbulls, maar dat rasspecifieke maatregelen de pitbull-achtigen juist beschermen.  “Verweven in dit verhaal over de toewijding van een hond zijn gevaarlijke en misleidende berichten over ras-specifieke bescherming en de mensen die werken om dakloze dieren te helpen, evenals verkeerd begrepen dieren in het wild.” aldus Newkirk. “De wet wordt afgeschilderd als een willekeurige regel bedoeld om honden te straffen, in plaats van hen te beschermen. Beschermende maatregelen (rasspecifieke wetgeving bedoeld PETA hier) - zoals wetten die de acceptatie van pit bulls regelen en verantwoord houderschap eisen (inclusief verplichte sterilisatie en castratie) - voorkomen dat meer van deze kwetsbare honden in beledigende situaties terechtkomen of alleen geboren worden om te worden uitgebuit of geëuthanaseerd.”  Ook vindt PETA dat de coyotes in deze film verkeerd worden afgeschilderd. “Het zijn dieren die gewoon proberen te overleven te midden van de meedogenloze ontwikkeling van mensen en wrede en misleide pogingen om ze uit te roeien - door ze af te schilderen als kwaadaardig en gemeen.”

Ook tegen de voorloper van deze film, A dog’s purpose’, kwam PETA in opstand, omdat een herder zou zijn mishandeld. Onderzoek naar de gelekte video wees later uit dat er met de opnames geknoeid was door PETA.

Deze juridische overwinning wordt door PETA als begin van het einde gezien. “We zijn blij dat er één minder speler betrokken is bij een dergelijke uitbuiting' zegt een woordvoerder van de activisten, die ook  belooft net zolang beelden van achter de schermen te blijven onthullen Hollywood het gebruik van levende dieren beëindigt. "

“A dog’s way home, die sinds 11 januari in de VS e zien is, komt hier medio december in de bioscopen. 'A Dog's Way Home' vertelt het hartverwarmende avontuur van Bella. Bella is een hond die gescheiden raakt van diens eigenaar Lucas, een student geneeskunde en vrijwilliger in een ziekenhuis. Bella dient een reis van 400 mijl af te leggen om thuis te komen en weet onderweg vele harten te stelen.

PETA wil einde aan hondenfilms