• Doorbraak bij behandeling hemangiosarcoom bij honden
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Doorbraak bij behandeling hemangiosarcoom bij honden

Thu, 02/16/2017 - 16:52

Op de Universiteit van Minnesota (VS) zijn onderzoekers erin geslaagd medicatie te ontwikkelen die honden met hemangiosarcoom een langere levensverwachting geeft. Dat werd deze week bekend toen de onderzoekers hun resultaten publiceerden in het tijdschrift Molecular Cancer Therapeutics. Hemangiosarcoom (HSA) is een veel voorkomende tumor bij honden en heeft een korte levensverwachting, honden bij wie HSA wordt vastgesteld overlijden meestal binnen 4-6 maanden, slechts 10% redt het nog een jaar.

Hemangiosarcoom is een kwaadaardige tumor die uitgaat van het bloedvat zelf of van cellen van de bloedvatwand. Met uitzondering van de huidvorm vormen (die vaak door chirurgie verwijderd kan worden) zijn alle hemangiosarcomen kwaadaardig en is de diagnose van een hemangiosarcoom slecht nieuws. Deze tumor is geassocieerd met ernstige interne bloeden en snelle interne verspreiding door heel het lichaam..Hemangiosarcoom treed meestal op in de milt of lever. De tumor bevat veel bloed en kan kapot gaan, wat zorgt voor een levensbedreigende bloeding waaraan veel honden snel komen te overlijden. De tumor wordt vaker gezien bij oudere honden van grotere rassen. De verschijnselen zijn sloomheid, verminderde eetlust, gewichtsverlies, bloedarmoede en plotseling ineenvallen wanneer de tumor stuk gaat en (ver)bloeding optreedt. Het komt ook voor dat er geen verschijnselen zijn en de hond ineens ineenzakt en vrij snel daarna komt te overlijden.

Volgens de onderzoekers zijn de huidige resultaten “waarschijnlijk de meest belangrijke stap vooruit in de behandeling van honden-HSA in de afgelopen drie decennia." Althans, dat stelt co-auteur Jaime Modiano, hoogleraar aan het centrum voor diergeneeskunde van de Universiteit van Minnesota. Het onderzoek teste een medicatie, Ebat genaamd, die is ontwikkeld door de andere auteur, Daniel Vallera. "Ebat is gemaakt om “zich specifiek te richten op tumoren en tegelijkertijd minimale schade aan het immuunsysteem toe te brengen. HSA is een vasculaire kanker, die zich vormt in de bloedvaten. Ebat werd geselecteerd voor deze proef, omdat het zich gelijktijdig richt op de tumor en het vasculaire systeem," zegt Vallera.

Traditionele behandelingen van kanker hebben bijwerkingen die heel zwaar zijn voor de patiënten. "In deze studie hebben we geprobeerd een dosering te vinden voor Ebat die effectief is om de kanker te behandelen, maar geen noemenswaardige schade toebrengt aan de patiënt. De tumor wordt zo efficiënter en veiliger behandeld en de kwaliteit van leven verbetert.”

Ebat werd getest op 23 honden van verschillende rassen, zowel grote als kleine, met HSA van de milt. De honden kreeg drie behandelingen met Ebat na de operatie om de tumor te verwijderen en voor conventionele chemotherapie. De medicamenteuze behandeling verbeterde de 6-maands overlevingskans tot ongeveer 70%. Bovendien, vijf van de 23 honden die een Ebat-behandeling kregen leefden daarna nog meer dan 450 dagen.

Omdat HSA veel overeenkomsten vertoont met het bij mensen voorkomende angiosarcoom, biedt de nieuwe therapie ook voor mensen mogelijk goede vooruitzichten.