• Oudste hond van Midden-Oosten gevonden
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Oudste hond van Midden-Oosten gevonden

Fri, 04/23/2021 - 16:48

Hondenbeenderen gedateerd tussen circa 4200 en 4000 v.Chr. ontdekt.

Een team van archeologen in het noordwesten van het koninkrijk Saoedi-Arabië heeft het vroegste bewijs gevonden van het domesticeren van honden door de oude bewoners van de regio. De vondst kwam uit een van de projecten in het grootschalige archeologische onderzoek en opgravingen van de regio in opdracht van de Koninklijke Commissie voor AlUla (RCU).

De onderzoekers vonden de botten van de hond op een begraafplaats die als een van de vroegste monumentale graven op het Arabische schiereiland wordt gezien, ongeveer uit dezelfde tijd als graven die verder naar het noorden in de Levant gevonden zijn.

Er zijn aanwijzingen dat het vroegste gebruik van het graf omstreeks 4300 geleden was en gedurende ten minste 600 jaar er hier begraven werd tijdens het neolithisch-chalcolithicum - een indicatie dat de inwoners mogelijk een gedeelde herinnering hebben gehad aan mensen, plaatsen en de connectie tussen hen.

“Wat we ontdekken, zal een grote verandering teweegbrengen in de manier waarop we naar periodes als het Neolithicum in het Midden-Oosten kijken. Om dat soort herinnering te hebben, dat mensen misschien al honderden jaren weten waar hun verwanten werden begraven - dat is ongehoord in deze periode in deze regio ', zegt Melissa Kennedy, assistent-directeur van de Aerial Archaeology in het Koninkrijk Saoedi-Arabië ( AAKSAU) - AlUla-project.

Dit is het vroegste bewijs van een gedomesticeerde hond op het Arabische schiereiland met een marge van ongeveer 1000 jaar. Het onderzoeksteam ontdekte de locaties met behulp van satellietbeelden en vervolgens met luchtfotografie vanuit een helikopter. Het grondveldwerk begon eind 2018.

In de vulkanische hooglanden werden 26 fragmenten van de botten van een enkele hond gevonden, naast botten van 11 mensen - zes volwassenen, een adolescent en vier kinderen. De botten van de hond vertoonden tekenen van artritis, wat suggereert dat het dier tot op middelbare of hoge leeftijd bij de mensen leefde.

Na het samenstellen van de botten, moest het team bepalen dat ze van een hond waren en niet van een soortgelijk dier zoals een woestijnwolf. De dierenarcheoloog van het team, Laura Strolin, kon aantonen dat het inderdaad een hond was door één bot in het bijzonder te analyseren, van het linker voorbeen van het dier. De breedte van dit bot was 21,0 mm, wat vergelijkbaar is met andere oude honden uit het Midden-Oosten. Ter vergelijking: de wolven van die tijd en plaats hadden een breedte van 24,7 tot 26 mm voor hetzelfde bot.De botten van de hond werden gedateerd tussen circa 4200 en 4000 v.Chr.

Rotstekeningen die in de regio zijn gevonden, geven aan dat de neolithische inwoners honden gebruikten bij het jagen op steenbokken en andere dieren.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Field Archaeology .

Foto's courtesy of Koninklijke Commissie van Al-Ula

Oudste hond van Midden-Oosten gevonden