• Hondenras met eigen nationale feestdag
Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hondenras met eigen nationale feestdag

Fri, 02/26/2021 - 17:53

Laatste zondag van april wordt nationale Alabai-dag, in Turkmenistan

We schreven al eerder over de dictator van Turkmenistan en zijn liefde voor de Alabai.  Nu heeft Gurbanguly Berdymukhamedov  besloten dat de Alabai ook zijn eigen nationale feestdag, en vrije dag, moet krijgen. De hond krijgt daarmee dezelfde status als de geliefde paarden van het gasrijke land.

Presidentiële poëzie en een opzichtig gouden beeld  in de hoofdstad vielen de hond, of liever gezegd het ras, al eerder ten deel. Nu, dankzij het decreet van Berdymukhamedov van vandaag, zal de hond op de laatste zondag van april een feestad delen met het Akhal-Teke-paard. De feestdag zal "de wereldfaam van de Turkmeense Alabai vergroten", aldus het decreet gepubliceerd in de staatskrant van Turkmenistan.

De krant zei dat de Alabai dit jaar voor het eerst ook een eigen nationale schoonheidswedstrijd zal krijgen.

Buiten Turkmenistan is de Alabai beter bekend als een Centraal-Aziatische herdershond, maar de Turkmeense autoriteiten promoten het ras als een kernelement van het nationale erfgoed.

In een boek dat in 2019 werd gepubliceerd, schreef Berdymukhamedov dat vroegere generaties Turkmeense "in de Akhal-Teke (paard) hun dromen zagen en in de Alabai hun geluk".

Berdymukhamedovs 39-jarige zoon Serdar, die vaak wordt gezien als zijn toekomstige opvolger, combineert drie machtige regeringsposten met de leiding van de nationale Alabai-vereniging.