• Belgische stad legt voortaan zelf boetes op voor dierenmishandeling
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Belgische stad legt voortaan zelf boetes op voor dierenmishandeling

Tue, 12/15/2020 - 16:34

Rechtbanken zijn te druk en straffen te laag

Een primeur voor de Waalse stad Seraing, waar de gemeente zelf mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen gaat straffen met administratieve boetes.  En die kunnen fors oplopen, een minimum van 50 euro, maar voor zware gevallen kan de boete zelfs 10.000 euro zijn.

Maandagavond besliste de gemeenteraad van de stad Seraing om het algemene gemeentelijke politiereglement te wijzigen door ervoor te kiezen mensen die het welzijn van dieren niet respecteren zwaar te bestraffen.  De gemeenteraad had dit voorstel gedaan omdat ze steeds vaker merkten dat de juridische vervolging, via de rechtbank, niet po gang kwam. De rechtbanken hebben het te druk, en mishandeling werd volgens de raadsleden ook te vaak te licht of zelfs helemaal niet gestraft. Het initiatief kwam van wethouder Dierenwelzijn Julie Geldof.

Een van de aanleidingen was de zwaar verwaarloosde hond “Fiona” die in juni jl. werd aangetroffen op het grondgebied van de stad. In een appartement in Wavre werd de vijfjarige hond vastgebonden en al dagen zonder voedsel aangetroffen.  De teef woog slechts 7 kg in plaats van de gebruikelijke 25 voor dit type hond op deze leeftijd. Fiona wist te herstellen en is inmiddels geadopteerd.

Om te voorkomen dat verhalen als die van "Fiona" zich herhalen en ongestraft blijven , heeft de stad Seraing besloten dat daden van verwaarlozing en mishandeling van dieren op het grondgebied voortaan zwaar zullen worden bestraft. De regeling in Seraing gaat op 1 januari in, wie na een boete toch in herhaling vervalt kan de boete verdubbeld zien worden.

foto: Fiona toen ze gevonden werd, foto Sans laisses