• 25 illegale pups ingeslapen in Denemarken
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

25 illegale pups ingeslapen in Denemarken

Wed, 08/12/2020 - 11:20

Risico op rabies te groot

In Duitsland en Denemarken is verontwaardiging ontstaan over het doen inslapen van 25 pups welke illegaal Denemarken werden binnengesmokkeld. Bij de grensovergang Fröslee hield de politie een minibus uit Polen aan bestuurd door een  33-jarige Poolse chauffeur. Papieren waaruit bleek dat het om een legaal transport ging, en papieren van de pups, ontbraken. De politie schakelde toen het Deense Veterinaire Bureau (Fødevarestyrelsen) in, dat uiteindelijk de puppy’s liet inslapen.

Volgens de autoriteiten is de man, een Pool die in Denemarken woont, geen geregistreerde hondenfokker en kon hij de vereiste documenten en gezondheidscertificaten niet tonen. Sommige puppy's zouden te jong zijn om gescheiden te worden van hun moeder - volgens de politie een overtreding van de dierenwelzijnswet. Omdat de dieren illegaal werden geïmporteerd en de politie zei dat de 33-jarige de puppy's niet terug naar Polen wilde brengen, werden ze uiteindelijk geëuthanaseerd.  Dierenarts Signe Hvidt-Nielsen  van de veterinaire dienst liet weten dat een mogelijke verspreiding van hondsdolheid moet worden voorkomen. De dierenarts vertelde aan de de “Nordschleswiger”: “We kunnen geen levende dieren testen op rabiës omdat een hersenmonster nodig is. Het is ook niet mogelijk om de dieren te vaccineren en daarna te testen. Hiervoor zouden de honden vier weken geïsoleerd moeten worden, omdat hondsdolheid er lang over doet om uit te breken. Wij zijn van mening dat het onverantwoord is om zulke kleine honden zo lang te isoleren - ook gezien het feit dat de pups verzwakt waren. "

Ze zegt ook: “De reden dat de puppy's geïsoleerd moeten worden, is omdat het de veiligste manier is om met honden uit risicogebieden om te gaan. In het huidige geval was er geen documentatie over waar de honden vandaan kwamen. ”De hoofddierenarts wijst erop dat er zonder kopers geen verkopers zouden zijn die geld zouden verdienen met het smokkelen van dieren.

Het lokale asiel in  Flensburg was woedend nadat de zaak bekend werd. Ook dierenasielmanager Stefan Bargmann is verbaasd dat de Deense autoriteiten geen contact hebben opgenomen: de dierenwelzijnsorganisatie Flensburg staat 24 uur per dag klaar voor actie voor dierenwelzijn in Flensburg en omgeving. Het dierenasiel zou de 25 pups onmiddellijk hebben opgevangen en laten onderzoeken, benadrukt Bargmann.

Karsten Sörensen, lokaal wethouder voor de partij CDU, is ook boos. Het nieuws over de moord op de "weerloze" puppy's maakte hem stomverbaasd en verdrietig. De aanpak is niet te verontschuldigen. "Als onderdeel van de administratieve bijstand zou de stad Flensburg op elk moment hulp voor de dieren hebben gekregen", aldus Sörensen.  Als wethouder en lid van de commissie voor burgerdienstverlening, bescherming en orde zal hij "er alles aan doen om ervoor te zorgen dat een dergelijk geval hier niet opnieuw kan gebeuren".

De veterinaire autoriteiten in Denemarken hebben gezien dat er veel commentaar via Social Media is als het gaat om berichtgeving over dit onderwerp. Ze schrijft op haar website: "Toeristen die met hun hond reizen, hoeven niet bang te zijn om Denemarken te bezoeken." De website geeft informatie over de Deense hondenwet, die in 2010 van kracht is geworden en in 2014 is gewijzigd. Het betreft onder meer het recht van de politie om honden te laten inslapen als ze honden of mensen bijten, en 13 hondenrassen die sinds 2010 in Denemarken verboden zijn. Sindsdien zijn volgens de autoriteit in totaal 465 honden verwijderd op basis van de Verbodslijst en 157 honden werden geëuthanaseerd nadat ze andere honden of mensen hadden aangevallen.