• Dierenartsen: Koop geen kortsnuithonden
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Dierenartsen: Koop geen kortsnuithonden

Tue, 10/04/2016 - 23:41

Britse dierenartsen roepen op geen kortsnuit-honden meer te kopen, zoals de Franse Bulldog. Wereldnieuws de afgelopen paar dagen, alhoewel de Nederlandse media het nog nauwelijks opgepakt hebben. In de Engelstalige wereld is het echter wel een hype.

Het is scheidend voorzitter Sean Wensley van de BVA die de uitspraak deed, en meermalen herhaalt. Echter, er hoort wel een stukje uitleg bij. Vooral dankzij de stijgende populariteit van deze rassen, steeds meer beroemde personen en popsterren hebben een Mopshond of Franse Bulldog, is de vraag enorm toegenomen. En dus ook de onverantwoorde fok, waarbij, zo merken andere, vooral broodfokkers en puppymills en rol spelen. De secretaris van de Britse Kennel Club, Caroline Kisko, laat de BBC weten: "If we continue to allow dogs to be brought in from Central and Eastern Europe where there is no concern for how these dogs are bred, it is inevitable that pet owners will end up with dogs they can't deal with".

 Ja, kortsnuithonden, brachiocephalen, lopen inderdaad een veel groter risico op aandoeningen dan de gemiddelde hond. Zeker zolang het adagium "hoe platter hoe mooier" blijft bestaan. Te weinig adem, dichte neusjes, Wensley meldt al "alsof ze hun hele leven door een rietje moeten ademen", vaker wondjes doordat ze sneller stoten, en zelfs vermoedelijk een hogere incidentie van hersentumoren, het komt allemaal voor.  Het is dan ook niet alleen de gezondheid van de kortsnuit, maar ook de veel grotere kans op de toename van dit soort honden in asiels. Honden die ziek zijn kunnen door operaties en medicijnen regelmatig nog een goed leven leiden, maar de -hoge-  medische kosten doen veel van de mode-eigenaren al snel besluiten hun hond dan maar in het asiel achter te laten, om zo in ieder geval nog wat geld "over te houden". Sommige britse asiels melden al toenames van veertig procent.

Aan de andere kant van de oceaan is minder enthousiast gereageerd op de Britse oproep. De Amerikaanse AKC (American Kennel Club) laat weten:" "(the AKC) emphatically supports freedom of choice in selecting a pet. AKC actively promotes efforts to ensure that people are educated, understand the demands of responsible ownership and have access to healthy, well-bred dogs that are right for them..."

En ook de Amerikaanse tegenhanger is afwachtend, alhoewel wel iets steviger in hun uitspraak " flat-faced dogs and their associated physical attributes  that negatively affect the animal's welfare should not be bred, as those characteristics and related problems are likely to be passed on to their puppies."

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde laat Dogzine op verzoek weten dat ze niet zover gaan. "De KNMvD heeft de richtlijn erfelijke gebreken en uiteraard ondersteunen we het Fairfok plan. Hierin wordt gesteld dat gezondheid, gedrag en welzijn belangrijker worden gevonden dan het uiterlijk. Dit moet dan ook leidend zijn wanneer gefokt wordt met honden. Het doel is o.a. Dat er niet meer gefokt wordt met honden als het risico op gezondheids,gedrags- en welzijnsproblemen te groot is of als ze niet meer zelfstandig en natuurlijk kunnen functioneren."

In de richtlijn wordt nadrukkelijk geen onderscheid gemaakt tussen rashonden (honden met stamboom) en look-a-likes. Omdat honden en katten mét rasspecifieke schadelijke kenmerken zónder stamboomregistratie (look-alike) met hetzelfde ongerief kampen als dieren mét stamboomregistratie (rasdier), geldt binnen deze richtlijn dezelfde benadering voor alle honden en katten met erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken, aldus de richtlijn.  "Als er sprake is van een welzijnsrisico in verband met een erfelijke aandoening of schadelijk raskenmerk wordt aanbevolen om de betekenis van deze aandoening voor het dier, de populatie én de fokkerij met de eigenaar te bespreken, ook als het geen (beoogd) fokdier is. Dit geldt ook voor de erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken die in het algemeen gerekend worden tot rasspecifieke eigenschappen en die de eigenaar mogelijk niet als probleem ervaart (...)  Bij het gesprek over de keuze van het best passende huisdier wordt naast belangrijke aspecten zoals voeding en verzorging en te verwachten gedrag ook aandacht gegeven aan erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken.  

De richtlijn is ook duidelijk in het fokbeleid. "Het uitgangspunt van gezonde fokkerij is onder andere dat dieren zich zelfstandig moeten kunnen voortplanten. De inzet van voortplantingstechnieken als kunstmatige inseminatie (KI) en het uitvoeren van electieve keizersneden is hiermee in tegenspraak." Kunstmatige inseminatie en keizersnedes bij honden die niet (meer) zelfstandig kunnen voortplanten door rasspecifieke kenmerken, zijn dus niet wenselijk en druisen tegen de ethiek in. 

De complete richtlijn staat hier.


bron

Radio-interview met Sean Wensley

The Sun

dossier