• Voor het eerst 3D-printtechnologie gebruikt bij hond met kanker
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Voor het eerst 3D-printtechnologie gebruikt bij hond met kanker

Sat, 04/07/2018 - 15:12

Een internationale samenwerking tussen partners uit Engeland, Duitsland en Canada heeft  zogeheten “additive manufacturing (AM)” gebruikt om de hond van een Canadese familie te redden. Het gaat dan om 3D-geprinte elementen.

Bij deze, de eerste bekende, procedure in zijn soort werd met succes een 3D-geprinte titaniumimplantaat gebruikt om hard weefsel te vervangen dat verloren was door tumorverwijdering uit de bovenkaak in een zeven jaar oude Berner Sennenhond.

Vanwege de plek van de tumor was het onmogelijk om te opereren zonder de kwaliteit van leven van de hond ernstig te beïnvloeden, waardoor de meest geschikte behandeling de totale excisie, het totale wegnemen, van de tumor en reconstructie van de bovenkaak met een implantaat moest zijn.

Het implantaat is ontworpen met medische computerondersteunde ontwerptools en een 3D-printer gefabriceerd en biedt een op maat van deze specifieke hond gemaakt  implantaat (PSI). Bij mensen is al meer ervaring met deze procedure, die vaker voorkomt in gevallen bij de mens.

Het Duitse bedrijf Voxelmed ontwierp het implantaat op basis van 3D-beeldvorming vanuit de aangetaste kaak, terwijl het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf Renishaw het produceerde.

schedel

Renishaw-marketingmanager Ed Littlewood: "Vóór deze zaak waren veel dierenartsen er zich niet van bewust dat de technologie beschikbaar was. Soortgelijke procedures worden nu in Duitsland vaker gepland en er wordt verder onderzoek gedaan om te zien hoe dieren kunnen profiteren van additief vervaardigde lichaamsdelen"

Jan Klasen - dierenarts, 3D-ontwerper en chief executive van Voxelmed - voegt toe: "Zonder AM-technologie zou het bijna onmogelijk zijn geweest om de bovenkaak van de hond na tumorverwijdering te reconstrueren, omdat het gebied een heel complexe vorm heeft. Het implantaat moest een vergelijkbare vorm en functionaliteit hebben als de bestaande botstructuur van de hond. Het gebruik van additieve fabricage om de oorspronkelijke vorm en functie van de orale-  en neusholte te behouden, zorgt voor een hoge kwaliteit van leven voor de hond, net zoals een natuurlijk gevormde schedel en bovenkaak, zodat de hond en goed kan ademen, en goed kan eten.