Zwemmen met je hond
Zwemmen met je hond is heerlijk, maar er zijn wel wat aandachtspunten.
Om te beginnen betekent het feit dat je hond een hond is niet meteen dat hij kan zwemmen. Er zijn rassen die door hun lichaamsbouw niet kunnen zwemmen en dus zinken. Bijvoorbeeld bulldogs zwemmen niet, maar ook honden met extreem zware vachten kunnen problemen hebben met zwemmen.
De standaard regel is dat je een zwemvest gebruikt als:
- Je een hond hebt met afwijkende bouw, zoals een bulldog
- Je op een boot bent met je hond
- Je een kortbenige hond hebt
- Je een kleine/lichte hond hebt
Een zwemvest is vaak geen overbodige luxe: niet alle honden kunnen zwemmen en niet alle honden hebben voldoende conditie om langer te zwemmen, met als gevolg dat ze bij vermoeidheid in de problemen kunnen komen.
Op een boot is een zwemvest absoluut een must: als de hond in open water overboord valt of in een haven met steile kanten te water raakt, kan het even duren voor je hem eruit hebt kunnen helpen. Daarom is een zwemvest echt noodzakelijk.
Hetzelfde geldt voor kortbenige honden en lichte honden. Zij worden relatief snel door stroming meegenomen en daardoor kan het langer duren voor je hem weer op het droge kunt helpen.
Een zwemvest kan ook erg geschikt zijn om een hond te leren zwemmen. Met een zwemvest aan leert een hond makkelijker de goede houding voor het zwemmen.
Niet alle honden kunnen van nature zwemmen trouwens. Wie het zijn hond wil leren doet er goed aan rustig te beginnen en als het even kan de eerste paar keer mee het water in te gaan.
Loop op een strandje bijvoorbeeld rustig het water in en lok de hond mee. Dat kan met een snoepje of met een speeltje, net wat de hond het leukste vindt.
Zwemmen leren gaat vaak makkelijker met een zwemvest, omdat de achterhand van de hond hierdoor als vanzelf in de goede positie wordt gehouden. Een van de problemen is nog al eens dat honden te verticaal in het water liggen en dat wordt hierdoor voorkomen.
Lees ook: Water, teveel of te weinig is dodelijk voor je hond
De hond leren dat hij alleen na toestemming het water in mag is wel zo verstandig. Anders ligt hij misschien ook zomaar in een moddersloot of gaat hij water in waar een zwemverbod geldt.
In de winter is zo’n toestemming ook handig, zo gaat de hond niet alle wallenkanten over en kan hij makkelijker van het ijs worden gehouden.
Als je met een hond in zwembad-achtige situaties gaat zwemmen, let dan op de eventuele toevoegingen in het water.
Chloor kan diarree tot gevolg hebben en honden krijgen vaak relatief veel binnen van het water waar ze in zwemmen.
Zwemmen in zout water geeft zelden problemen, hooguit als de hond er veel van drinkt. Dan kan het braken tot gevolg hebben.
In zoet water kunnen wel dingen zitten die problemen geven.
Blauwalg is een alg die ontstaat als het warm is en het water weinig doorstroomt. In stilstaande delen van open water kan het dus ook voorkomen, omdat ook daar vaak min of meer poeltjes worden gevormd aan de walzijdes.
Mensen raken er niet zo snel ziek van, maar honden wel. Let dus op hoe water eruit ziet als het warm is: is het troebel en glazig, drijven er blauwige of groenachtige lagen op het water? Dan kan blauwalg aan de orde zijn.
In de kwetsbare gebieden wordt er streng op gelet en als er dus bordjes staan met een waarschuwing, blijf er dan weg met je hond!
Als je zelf blauwalg denkt te constateren kun je dit melden bij het nationale meldpunt.
Botulisme is een probleem dat ook bij warmte voorkomt, net als blauwalg. Met name in ondiep water zien we dat vrij snel. Botulisme is een voedselvergiftiging die voor vissen en vogels dodelijk kan zijn.
Het opvallende aan deze variant van vergiftiging is dat het besmettelijk is. De besmetting gaat via de kadavers, die botuline uitscheiden, een zenuwgif dat vogels en vissen verlamt. Als watervogels besmet raken is het zeer herkenbaar. Ze raken verlamd en gaan dood, en de kadavers drijven dan op het water, met de kop onder water en vaak een vreemd gedraaide nek.
Als je dit ziet, meld het dan direct. Laat je hond nooit zwemmen in water met botulisme, ze zullen er niet aan dood gaan maar kunnen er wel ziek van worden.
Foto blauwalg met dank aan meldpuntwater.nl