• De gevaren van warmte
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

De gevaren van warmte

Mon, 07/16/2018 - 14:28

We willen nogmaals waarschuwen voor het warme weer. Het is prachtig en warm weer maar dat brengt ook risico’s met zich mee. We zetten die risico’s nog een keer op een rij:

Oververhitting

Pas op met wanneer de hond naar buiten gaat. Bij extreme warmte kan een hond slecht afkoelen, ook niet in de schaduw. Een hond koelt af door zijn tong en voetzolen en kan niet zweten op zijn lichaam, zoals wij. Ga dus naar buiten als het nog koel is of als het ’s avonds afgekoeld is.
Overdag laten zwemmen is géén goed idee! Een hond zal daardoor snel oververhit raken. Bovendien kan hij in die hitte zoveel water binnen krijgen dat hij watervergiftiging krijgt.
Te weinig water is natuurlijk ook niet goed: zorg dat uw hond altijd en overal water ter beschikking heeft. Wie de hond toch graag wil laten zwemmen kan dus het beste vroeg of juist wat later op de dag naar het water gaan.
Als je erheen gaat: uiteraard NIET de hond naast de fiets. Dat is met dit weer absoluut onverantwoord. Ook in de auto wordt het heel warm. Zorg daar dus voor ventilatie en laat je hond NOOIT achter in de auto.

Bij het water kunnen ook gevaren schuilen, en het grootste gevaar met dit weer is blauwalg.blauwalg

Blauwalg zijn organismen die overal voorkomen, in zoet en zout water. Ze kunnen normaal totaal geen kwaad, tenzij de balans van de waterkwaliteit niet in orde is. Daardoor gaan de cellen kapot en komt er een blauw-bruinige kleurstof vrij. Daaraan danken de algen hun naam.

Blauwalg wordt vooral actief als water niet vlot doorstroomt en het bovendien warm is. Veel beweging maakt dat de algen sterven, en daardoor zie je vaak dat besmet water na een hevige regenbui weer schoon is.

Er wordt veel geëxperimenteerd met methodes om blauwalg te bestrijden maar dit gebeurt nog maar op enkele plaatsen in Nederland en België. Het is dus belangrijk zelf goed op te letten.
Het is voor mensen gevaarlijk te zwemmen in water met actieve blauwalg en ook voor dieren heeft dat risico’s. Een groot deel van de blauwalgsoorten is namelijk giftig.
Hoewel mensen vaak denken dat een hond geen water binnenkrijgt tijdens het zwemmen is dat niet juist. Er komt wel degelijk water binnen en bovendien likken veel honden hun vacht na het zwemmen. Ook daardoor kunnen ze de blauwalg binnenkrijgen.
Honden drinken ook vaak van open water in de hitte, pas daar dus ook voor op! De symptomen zijn hoofdpijn, gezwollen slijmvliezen, misselijkheid, koorts en diarree.
Wie wil weten of water veilig is kan kijken op de zwemwatersite die de overheid hiervoor heeft.

Botulisme is ook een risico dat groter wordt bij warm weer. Het is vooral een gevaar voor watervogels en vissen. Deze bacterie wordt actief als water boven de 20 graden Celsius uitkomt. Dat kan gebeuren in ondiepe delen van meertjes en poelen, maar ook inhammen van open water kunnen besmet raken. 
De bacterie verspreidt zich via kadavers van dieren die in het water of langs de waterkant blijven liggen. De bacterie produceert dan botuline, een gif dat verlammend wordt op de spieren van watervogels en vissen. Als de dieren sterven vormen ze vervolgens een bron van besmetting voor andere dieren in het water.botulisme

Honden kunnen wel ziek worden van besmet water maar dat is zelden tot nooit ernstig en ze herstellen meestal vanzelf. Het is wel belangrijk dode dieren te melden om de verspreiding te voorkomen. Wie dus dode vissen ziet of dode watervogels, wordt verzocht dat via deze link te melden. Of dode vogels aan botulisme zijn gestorven is te herkennen aan een naar achter geslagen kop. Dode drijvende vissen moeten bij warm weer altijd worden gemeld.
Botulisme verdwijnt overigens vanzelf als de temperatuur weer lager wordt.