• Hond op afstandsbediening
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond op afstandsbediening

Sat, 11/10/2018 - 12:53

Hoe ver gaan we in het inzetten van honden om ons te helpen? Die vraag komt wellicht naar boven bij de volgende beelden. De hond met afstandsbediening.  Nee, geen robothond op batterijen, maar een gewone hond die via een systeem van lampjes in zijn vest wordt “aangestuurd”.

Het experiment vond plaats in Japan, en komt voort uit humane motieven. Door dit door te ontwikkelen zouden honden beter ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld bij reddingsoperaties, om via hun begeleider door gevaarlijke gebouwen en terreinen gestuurd te worden. Het vest dat de hond draagt, bevat enkele felle lampen die op de grond voor de hond een lichtstraal geven, die de hond vervolgens volgt. Naar links, rechts of rechtdoor.

"Canine motion control using on-suit light sources" is de titel van de video die een week geleden door de Tohoku University online werd gezet.

Dit systeem kan het potentiële gebruik van getalenteerde honden vergroten. Ervan uitgaande dat een handler de hond kan blijven zien, ofwel in real life ofwel via een camerasysteem of drone, kunnen ze de hond echt over gevaarlijk terrein heenloodsen. De hond blijft het lichtpuntje, dat hij nooit kan “vangen” immers volgen. Hij zal het obsessief achtervolgen totdat er een ander licht verschijnt, dat zijn richting verandert als dat nodig is. Zeker in gebieden waar de hond commando’s van zijn handler niet kan horen kan dit systeem helpen.

In zekere zin is het een hedendaags equivalent van de wortel aan een touwtje die wordt gebruikt om een paard te leiden.

Het team dat met dit soort uitrusting experimenteert, is al zeker 8 jaar bezig met onderzoek naar het nog beter inzetbaar maken van reddingshonden.  Eerder leidde dat  tot de ontwikkeling van een speciaal cyberpak voor reddingshonden, dat op dat moment alleen GPS, bewegingsvolg-sensoren en camera's bevatte, zodat redders hun honden konden volgen met een telefoon of iPad als de dieren een zoekopdracht binnengingen De uitrusting is licht genoeg zodat de honden het vest meer dan een uur kunnen dragen zonder vermoeid te raken. In combinatie met deze richtingmethode zouden ze de hond dus rechtstreeks naar slachtoffers toe kunnen sturen.

 

In 2016 meldde Agence France Presse dat het systeem met succes was getest door met dit cyberpak uitgeruste SAR-dieren (search and rescue) die overlevenden vonden tijdens een aardbevingoefening. Het pak werd vervolgens beschikbaar gesteld voor SAR-teams in Japan. De toevoeging van de hond-sturende schijnwerpers, indien en wanneer ze zijn geperfectioneerd zijn, zal het systeem nog nuttiger maken, zo menen experts.

Hond op afstandsbediening