• Drentsche Patrijshond neemt breed actie voor gezondheid

Drentsche Patrijshond neemt breed actie voor gezondheid

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Drentsche Patrijshond neemt breed actie voor gezondheid

wo, 05/01/2024 - 18:18

De Drentsche Patrijshond is een van de negen Nederlandse rassen. Rassen uit een klein land en daardoor ook rassen met een kleine populatie. En als het aantal dieren beperkt is, steken er vroeg of laat problemen de kop op.

Gesloten populatie

Dat het niet goed gaat met het ras Drentsche Patrijshond is een feit. Er spelen gezondheidsproblemen in het ras, en een van de oorzaken daarvan is dat het een kleine en gesloten populatie betreft. Een gesloten populatie wil zeggen dat er wordt gefokt met alleen dieren die binnen het rasspecifieke stamboek zijn ingeschreven. Dat is natuurlijk ook het principe van een raszuivere hond, maar het is niet moeilijk te begrijpen dat door dit systeem op den duur alle Drenten familie van elkaar worden. En als er nooit vers bloed van buitenaf bijkomt ontstaan er vroeg of laat problemen.

Bij de Drentsche Patrijshond uiten die problemen zich met name op gezondheidsgebied, en meer specifiek op het vlak van epilepsie en elleboogproblemen (waarbij een erfelijke factor zeker meespeelt).

Om dit soort problemen te ondervangen is er fokbeleid nodig dat deze dingen direct aanpakt. Niet alleen moet er kritisch gekeken worden naar fokregels om zoveel mogelijk dieren in te kunnen zetten, de diversiteit van een ras kan op meer manieren worden vergroot.
De afgelopen paar jaar is er bij de Vereniging Drentsche Patrijshond (VDP) hard gewerkt aan een zogeheten “Plan van Aanpak” waarin wordt vastgelegd hoe er vers bloed van buitenaf kan worden ingekruist in het ras. Uitgangspunt hierbij is dat de Drent de Drent zal blijven. Het inkruisen van vers bloed wil zeggen dat er andere rassen zullen worden gebruikt om zo de inteelt omlaag te krijgen en de gezondheid in alle opzichten te verbeteren.

Outcross zonder eindtermijn

Outcross wordt vaker gedaan, maar dit plan heeft een heel belangrijke nieuwe regel: er is geen eindtermijn. Het effect van outcross is namelijk tijdelijk en daarom moet je dat blijven doen. Het Plan van Aanpak is het eerste plan waar dit daadwerkelijk in is opgenomen. De Raad van Beheer staat hier niet afwijzend tegenover, nu was het wachten op akkoord van de leden van de rasvereniging.

Op 22 april 2024 hield de VDP een Bijzondere Algemene Ledenvergadering om definitief te stemmen over dit plan. Alle punten werden daar aangenomen. Het is nu dus aan de Raad van Beheer om akkoord te geven. De VDP hoopt dit jaar nog van start te kunnen gaan.

Foto: Minke Huurnink