• Welke honden zijn goede slapers?

Welke honden zijn goede slapers?

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Welke honden zijn goede slapers?

di, 12/12/2017 - 13:07

Droomt je hond, slaapwandelt hij?  “Ja” zeggen respectievelijk 75% en 60% van de Britse hondeneigenaren. Dat blijkt uit onderzoek van diervoedingsfabrikant Wagg. Volgens de eigenaren rennen en grommen honden in hun slaap, en een derde van alle honden kwispelt. Vandaar de overtuiging dat de honden daadwerkelijk dromen.

Ruim 1000 hondeneigenaren vulden de vragenlijst in. En daardoor kwamen de onderzoekers onder leiding van Dr. Robert White-Adams er ook achter dat slaappatronen per ras verschillen.  De rassen die we meestal als wat intelligenter zien, en ook vaker als werkhond worden gebruikt zoals collies en spaniels zijn vooral honden die ook ’s nachts vaak (wakker) actief zijn, al dan niet met kattenkwaad. Maar ook lijken dit soort rassen vaker te dromen.

Het onderzoek keek ook naar de “beste” slapers.  Oftewel welke honden sliepen nu het lekkerst door?  Op plek 1 met stip de Buldog, bijna de helft slaapt de hele nacht door. Beagles zijn ook kalme slapers met 45% die een hele nacht doorknorren, op 3 staat de Lurcher (42%) en 40% van de Jack Russels gelooft het ’s nachts wel. Labradors en Boxers delen plek 6, spaniels komen op plek 6 en Duitse herders en Shi-Tzu’s op 7 en Collies op 8.

Minder goede slapers zijn terriers (28% houdt het een hele nacht slapend uit, mopshonden zijn ook vaak wakker, maar 24% slaapt door, en de sheepdog (niet verder gedefinieerd) telt vaak schapen, 88% van hen is meermalen per nacht in touw.