Waarom hondentrainers geen rood moeten dragen...
Honden zijn kleurenblind, en kunnen geen onderscheid maken tussen rood en groen. Met andere woorden, als je een rode bal in een grasveld gooit hebben honden er problemen mee deze te vinden. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek.
Dat honden een minder goed gezichtsvermogen hebben, vooral bij het onderscheiden van details, is al veel langer bekend. Hoewel ze veel beter ruiken dan mensen, zien ze wel tot acht maal minder goed als wij mensen. Tot nu toe was er echter weinig bekend over waarom ze dan slechter zien. Door een speciale test te ontwikkelen, vonden wetenschappers van de Universiteit van Bari (Italië) dat honden gewoon heel veel problemen hebben om rood en groen van elkaar te onderscheiden. Het komt overeen met een kleurenblindheid, deuteranopia, die ook bij mensen voorkomt.
Toen honden nog "wolven" waren, was die kleurenblindheid van weinig belang, immers, de jacht vond vooral in de schemer plaats, en dan zijn er veel minder kleuren te zien. Maar sinds de hond door ons toedoen een dagdier is geworden, levert dit gezichts(on)vermogen wel meer problemen op. Gelijktijdig, zo zegt onderzoeker Marcello Siniscalchi, kunnen we de honden ook meer helpen. Bij training in de buitenlucht moeten we bijvoorbeeld geen rode kleding of schoenen meer aandoen, aangezien die beweging van rode zaken in groen gras slecht wordt waargenomen. En ook bij de dagelijkse training buiten (tenzij iemand een groen interieur heeft), kunnen we hier rekening mee houden. Een blauwe frisbee of bal wordt veel beter gezien dan een rode tenslotte.
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door een bestaande, humane, test, de Ishihara-test, aan te passen voor honden. Bij mensen zijn getallen verborgen in een hoeveelheid gekleurde stippen. Wie (zie afbeelding hieronder) geen getal ziet hierin is rood-groen kleurenblind. Omdat getallen honden nu eenmaal weinig zeggen, werd de hondentest gedaan met de afbeelding van een kat.
En daaruit bleek de rood-groene blindheid. Vermoedelijk, zo menen de wetenschappers, zien honden ook het verschil tussen bruin en oranje slecht, maar die test is (nog) niet gedaan.
Bij het onderzoek werden 16 honden, allen huishonden, gebruikt. Drie Australian shepherds, een Epagneul Breton, een Weimaraner, een Labrador en tien kruisingen.
foto's: Universiteit van Bari