• Vrouwen vallen voor kleine honden

Vrouwen vallen voor kleine honden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vrouwen vallen voor kleine honden

zo, 05/05/2019 - 16:27

Houden vrouwen van andere honden dan mannen?  Natuurlijk verschilt dat individueel, maar in Tsjechië is er nu een groot onderzoek uitgevoerd naar de voorkeur van vrouwen en mannen bij het adopteren van een asielhond. En wat blijkt?  Er is wel degelijk verschil.

Het verschilt overigens ook per land, dus de Tsjechische resultaten zullen niet één-één vergelijkbaar zijn met de Nederlandse of Belgische resultaten. Zo blijken mannen in Australië vaker een teef te kiezen, en vrouwen een reu, in Italië is dat dan weer precies andersom.

Vrouwen hebben ook vaker huisdieren dan mannen, zo bleek al uit eerder onderzoek. Het hebben van huisdieren is vooral  bedoeld als gezelschap en het geven van aandacht. Ongeveer een derde van de eigenaren van gezelschapsdieren beschouwt hun huisdieren als vervanging voor kinderen (aldus dit onderzoek), en vrouwen hebben vaker meer “babyachtige” honden en hebben bovendien vaker huisdieren als ze zelf geen kinderen hebben, dan als ze kinderen hebben.  Uit Amerikaans onderzoek (2017) bleek dat vrouwen ook veel eerder kiezen voor een adoptiehond (rescue-dog) dan mannen.

In het Tsjechische onderzoek  keken de onderzoekers echter verder. Namelijk naar meerdere “eigenschappen” van de hond die werd gekozen.  Daarbij werden de gegevens van bijna 1000 geadopteerde honden gebruikt.

Allereerst bleek dat vrouwen vaker een hond adopteerden dan mannen, 52,6 % van alle honden werd door een vrouw geadopteerd, en dat was een significant verschil. In Tsjechië speelt de voorkeur voor het geslacht van de hond niet, mannen en vrouwen verschilden niet in voorkeur voor reuen of teven.

Vrouwen kiezen wel aanzienlijk vaker voor kleinere honden, net als mannen vaker kiezen voor grotere honden. De leeftijd van de hond, pup, volwassen of ouder, speelde geen rol, mannen en vrouwen kozen even vaak voor verschillende leeftijdscategorieën. Er werden in dit onderzoek maar 10 heel oude honden (10 jaar of ouder) geadopteerd, daarvan gingen er acht naar een vrouw, maar dit verschil bleek niet significant. Niet verrassend, over het algemeen werden honden onder de vijf jaar sneller geadopteerd dan oudere honden.