• Rechtbank in Korea zet eerste stap in verbieden van hondenconsumptie

Rechtbank in Korea zet eerste stap in verbieden van hondenconsumptie

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Rechtbank in Korea zet eerste stap in verbieden van hondenconsumptie

do, 06/21/2018 - 10:46

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft het doden van honden voor vlees verboden. Deze uitspraak is een grote stap in de koreaanse samenleving en  volgens dierenrechtenactivisten zou het de weg zou kunnen effenen voor het illegaal maken van het houden en doden van hnden voor vlees.

Hondenvlees vlees maakt al heel lang deel uit van de Zuid-Koreaanse keuken, met elk jaar ongeveer een miljoen honden die gefokt en gedood worden om gegeten te worden.

Maar de consumptie is afgenomen, omdat Zuid-Koreanen steeds vaker het idee van honden als de beste vriend van de mens omarmen in plaats van als slachtvee, en zeker jongere generaties zien het eten van hond steeds meer als taboe. met de praktijk nu als een taboe.

Toch blijft het een voor de wet grijs gebied. Er is namelijk nog steeds geen specifiek verbod. De autoriteiten beroepen zich elke keer op hygiënevoorschriften of dierenbeschermingswetten die wrede slachtmethoden verbieden om hondenfokkerijen en restaurants te weren, vooral tijdens grote evenementen zoals de recente Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Dierenrechtengroep Care heeft vorig jaar een aanklacht ingediend tegen een exploitant van een hondenfokkerij in Bucheon en beschuldigde hem ervan "dieren te doden zonder geldige redenen", naast het overtreden van de bouw- en hygiënevoorschriften. Het Koreaanse Openbaar ministerie is daarop ook begonnen met het vervolgen van de man.

Nu is hij veroordeeld door de rechtbank van Bucheon, die oordeelde dat vleesconsumptie geen wettelijke reden was om honden te doden, en de aangeklaagde kreeg  een boete op van drie miljoen won (€ 2.500). Hij zag af van zijn recht om in beroep te gaan.

De advocaat van Care,  Kim Kyung-eun was blij met de uitspraak (die overigens al in april werd gedaan, maar pas nu komt deze ook in de openbaarheid): "Het is zeer belangrijk omdat het de eerste rechterlijke beslissing is dat het doden van honden voor vlees illegaal is."

Het precedent "maakte de weg vrij voor het volledig verbieden van de consumptie van hondenvlees", voegde de advocaat eraan toe, terwijl Care voornemens was klachten in te dienen tegen "veel meer" hondenfokkers.

Een politicus van de regerende Democratische Partij heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Nationale Assemblee om de consumptie van hondenvlees te verbieden.

Het vonnis van de rechtbank leidde tot boze protesten van hondenfokkers, wier bedrijf meestal als slachthuis fungeert, aangezien de overheid slachthuizen geen licentie geeft om honden te doden.

"Dit is schandalig, we kunnen de uitspraak niet accepteren dat het slachten van honden voor de consumptie neerkomt op het doden van dieren in een opwelling," zei een vertegenwoordiger van een vereniging van hondenfokkers op de Koreaanse TV.

Er zijn zo'n 17.000 hondenfokkerijen door het hele land. De vertegenwoordiger van deze fokkerijen riep de regering dan ook op deze fokkerijen/slachterijen expliciet te legaliseren."Anders zullen we tot het einde vechten," voegde hij eraan toe. "Honden om te eten en honden als huisdier moeten gescheiden zijn," zei hij, eraan toevoegend dat het verschillende rassen waren, anders gevoed en gefokt voor verschillende doeleinden."Koeien, varkens, kippen en eenden worden allemaal grootgebracht om geconsumeerd te worden en waarom niet honden?"

bron

TV Ierland