• Petitie eist onderzoek naar Alabama Rot

Petitie eist onderzoek naar Alabama Rot

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Petitie eist onderzoek naar Alabama Rot

vr, 04/06/2018 - 14:48

Hondeneigenaren in het Verenigd Koninkrijk leven al lange tijd in angst voor een ziekte met onbekende oorzaak die vaak een dodelijke afloopt kent voor viervoeters. Alabama Rot is een ziekte bij honden die begint als een huidaandoening maar al snel vordert tot een onomkeerbare nieraandoening. Slechts een klein percentage van de patiënten overleeft deze ziekte. Elk jaar worden er meer meldingen gedaan van Alabama Rot, maar de oorzaak van de ziekte is nog steeds onbekend.

De onduidelijkheid rondom de ziekte veroorzaakt veel onrust bij hondenbezitters. Dierenarts David Walker houdt zich bezig met de aandoening en zoekt al jaren naar de oorzaak. Ook andere onderzoekers houden zich bezig met de mysterieuze aandoening en er zijn theorieën over de mogelijke oorzaak. Zo liet Dr. Fiona Macdonalds onlangs nog weten te denken aan een bacteriële besmetting met Aeromonas Hydrophila, een bacterie die zich ophoudt in oppervlaktewater. Toch is deze theorie nog niet bevestigd en heeft Dr. Walker ook nog geen antwoorden gevonden op zijn vragen. Ondertussen proberen hondeneigenaren hun honden te beschermen door bijvoorbeeld de hond grondig te wassen na elke wandeling. Hoe zinvol dit is, is tot op heden onbekend.

In Maart van dit jaar werd een petitie gestart met een prangende vraag voor de DEFRA; Department for Enviroment, Food & Rural Affairs, vergelijkbaar met onze Voedsel- en Warenautoriteit. De petitie vraagt DEFRA om geld beschikbaar te stellen voor onderzoek naar Alabama Rot.

“Alabama Rot (CRGV) is een ziekte die huidklachten en nierfalen veroorzaakt in honden en vaak dodelijk is. De ziekte verspreid zich door het binnenland van Engeland zonder aanwijzing van de oorzaak, behandeling of preventie. De DEFRA zou gedwongen moeten worden om onderzoek te organiseren, bekostigen en behartigen in een poging om de oorzaak van deze ziekte te vinden.”

De DEFRA laat op hun beurt weten dat ze onderzoek van individuele dierenartsen monitoren en tot op heden niet van plan zijn meer actie te ondernemen zo lang dit onderzoek nog loopt. De petitie is tot op heden 15.781 keer getekend. Bij 100.000 handtekeningen zal het parlement de petitie moeten bespreken in een debat. De Britten hebben tot begin september van dit jaar om de petitie te tekenen.

Vandaag nog waarschuwen Engelse kranten dat de grootste haard in de buurt van de stad Bolton, een voorstad van Manchester zit. Rondom Bolton zijn in korte tijd 23 gevallen van de in 80% van de gevallen dodelijke ziekte gemeld.

Bij de afbeelding: Alle bevestigde gevallen van Alabama Rot in Engeland per 6 april 2018