• Peter Purves ontslagen als Crufts presentator

Peter Purves ontslagen als Crufts presentator

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Peter Purves ontslagen als Crufts presentator

za, 12/07/2019 - 15:51

Het was zijn stem die hem beroemd maakte: warm en hartelijk, helder en verstaanbaar. Dankzij die stem was Peter Purves de afgelopen 41 jaar een van de vaste onderdelen van Crufts. Maar aan dat tijdperk is nu een einde gekomen.

Het was een ongelukkige samenloop van gebeurtenissen: de Engelse Kennel Club had Purves net gevraagd de uitreiking van de beker aan de Best in Show winnaar te doen. Purves belde daarop met de televisiezender om dit te vertellen en uit te leggen dat hij dus bij dát onderdeel geen commentaar zou kunnen geven.
Maar dat bleek geen probleem, want de producer hem terug met de mededeling dat Purves' diensten niet meer nodig waren in 2020.
Zijn verklaring was dat programma's voortdurend onder druk staan vernieuwing door te voeren

 'As I am sure you're aware, a long-running production like Crufts is under constant pressure to refresh and revitalise what we do... as much in terms of the faces and voices who present the programming as in terms of the way we work to give our evolving audience insight and entertainment about the event and its wider subject matter. This is an ongoing process and has impacted many people who have been key members of our team over the years.'

Purves was geschokt maar aangezien hij freelancer is kon hij er weinig tegen doen. Hij is ervan overtuigd dat het te maken heeft met leeftijd en dat is niet onaannemelijk: de commentator is inmiddels 80. 

Purves heeft de commentaren voor Crufts verzorgd sinds 1968. Toen de BBC stopte in 2009 (na de documentaire "Pedigree Dogs Exposed"), zorgde Purves voor een online uitzending, en toen de show een jaar later naar Sunset&Vine ging (een commercieel productiebedrijf dat sportuitzendingen verzorgt) bleef Purves aan boord. 
Hij was de eerste commentator voor de Agility, in 1978. Daarop kwam nogal wat commentaar, zowel positief als negatief, want in deze toen nieuwe discipline was niet iedereen even goed thuis. Purves praatte zich erdoor en zijn populariteit groeide. Door zijn commentaar bij Crufts werd hij steeds vaker gevraagd en zo werd hij bijna vanzelf speaker voor heel wat belangrijke shows door heel Engeland. Maar internationaal was hij vooral bekend als de stem van Crufts.

En nu, na 41 jaar, is er dus een einde gekomen aan dit tijdperk. Het nieuws roept reacties op bij het Engelse publiek. Want wie zal Purves opvolgen? De commentator heeft weliswaar niet alleen maar fans, maar zijn schare trouwe volgers blijkt behoorlijk groot. Er zijn al oproepen gedaan bij de Engelse Kennel Club en de organisatoren van de show. 
De organisatie van Crufts is echter niet degene die hierover gaat, dat is Channel 4, waar de show wordt uitgezonden. 
Of hun besluit een goede keuze zal zijn moet de komende Crufts gaan blijken.
 

 

Foto: Daily Mail