• Onderzoek naar kromme voorpoten

Onderzoek naar kromme voorpoten

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Onderzoek naar kromme voorpoten

wo, 11/21/2018 - 13:39

Het ulna curvus syndroom is een afwijking waarbij de voorpoten van de hond krom zijn en te kort lijken voor het totaalbeeld. De voorvoeten draaien vaak uit. Het lijkt op het radius curvus syndroom, waarbij de radius, het spaakbeen dus, te snel groeit en daardoor kromgetrokken wordt omdat de lengte niet meer past bij de andere botten.
Maar het ulna curvus syndroom is géén radius curvus, het is iets anders. Ulna curvs is een vorm van chondrodysplasie, kortbenigheid.

Technisch gezien is chondroplasie een verzamelnaam voor afwijkende kraakbeengroei, wat verstoring van de botgroei en kortere ledematen tot gevolg heeft. Momenteel wordt er naar ulna curvus syndroom onderzoek gedaan door het team van professor Hazewinkel, drs. Verhaag en drs. Dijkshoorn. Dit onderzoek wordt gedaan via de kliniek in Zeist. Er wordt gestreefd naar onderzoek op DNA-niveau, reden waarom er aan rasverenigingen waar wordt vermoed dat dit probleem speelt wordt gevraagd mee te werken. Rassen die denken dat deze pijnlijke afwijking mogelijk speelt wordt gevraagd zich te melden bij de kliniek van drs. Dijkshoorn.

Een uitgebreid artikel over dit probleem staat in de nieuwste Dogzine, die eind van deze week in de brievenbussen en de winkels ligt.

 

 

bron

Abonnee worden van Dogzine