• Noorse kennelclub in hoger beroep: uitspraak onduidelijk

Noorse kennelclub in hoger beroep: uitspraak onduidelijk

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Noorse kennelclub in hoger beroep: uitspraak onduidelijk

vr, 02/11/2022 - 17:56

De Noorse Kennelclub NKK heeft besloten de onlangs gedane rechtbankuitspraak in Hoger Beroep aan te vechten.
De voorzitter van de NKK laat weten dat "de impact onduidelijk is". En daar voorziet hij problemen.

"Zoals het vonnis er nu uitziet, zijn alleen de mensen getroffen met een fokverbod die hun verantwoordelijkheid toch al namen. En dat betekent dat onverantwoordelijke mensen de twee rassen net als voorheen kunnen fokken. In het belang van het welzijn van honden moeten we deze beslissing voor een hogere rechtbank laten toetsen", zegt Tom Øystein Martinsen, voorzitter van de raad van bestuur van de NKK.

De NKK neemt de inhoud en conclusies van het vonnis niet licht op, maar vindt de impact van de uitspraak onduidelijk. Het zijn de aangeklaagde fokkers die een verbod krijgen om deze twee rassen te fokken. De grote vraag is echter: wie kan deze honden nog meer fokken?

De uitspraak beweert in het algemeen dat het in strijd is met de Dierenbeschermingswet om deze rassen, de Engelse Bulldog en de Cavalier King Charles spaniel, te fokken. Maar tegelijkertijd heeft de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid, die deze wet beheert, verklaard dat het niet verboden is om op deze twee hondenrassen te fokken. Een dergelijk verbod zou vallen onder het ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening.

"We zien een grote behoefte om duidelijk te maken wat het vonnis eigenlijk betekent op een principieel niveau. Het effect moet duidelijk worden gedefinieerd. Dat is na deze uitspraak niet meer het geval", zegt Martinsen.

Gezondheidswerk gaat door

In het vonnis van de rechtbank van Oslo worden de veroordeelde partijen geprezen voor het goede gezondheidswerk dat is gedaan. In samenwerking met de toonaangevende professionals en instellingen zal NKK doelgericht blijven werken aan het verbeteren van de gezondheid van deze en andere hondenrassen. In samenwerking met rasverenigingen en fokkers blijven we ook kijken naar nieuwe maatregelen die de gezondheidszorg verder kunnen versterken en versnellen.

"Via de rasverenigingen en NKK krijgen de fokkers duidelijk de beste kans om steeds betere en gezondere honden te fokken. Strenge gezondheidseisen en het bijhouden van de gezondheidstoestand over meerdere generaties terug in de tijd zorgen voor een ongekend overzicht en controle van de fokkerij. Het is voor het algemeen hondenwelzijn van groot belang dat dit werk door mag gaan. NKK is geen deel van het probleem, NKK is onderdeel van de oplossing", zegt Martinsen.

Eensgezind in beroep gaan

De Noorse Kennel Klub, Norsk Bulldogklubb, Norsk Cavalierklubb en de zes fokkers zijn allemaal overeengekomen om in beroep te gaan tegen het vonnis en zullen ook samen in de volgende ronde in de rechtbank staan. De partijen hebben er ook voor gekozen om van advocaat te wisselen. De nieuwe raadsman zal later bekend worden gemaakt.

Foto: