• Levenslang verbod op fokken en showen na niet melden gezondheidsproblemen

Levenslang verbod op fokken en showen na niet melden gezondheidsproblemen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Levenslang verbod op fokken en showen na niet melden gezondheidsproblemen

za, 06/30/2018 - 11:35

Een fokker van West Highland White terriers is levenslang gediskwalificeerd mag ook de rest van haar leven geen kennelnaam meer voeren. Tot dit strenge oordeel kwam het Tuchtcollege van de Raad van Beheer naar aanleiding van een zitting in april.

De aanklacht was het moedwillig achterhouden van gezondheidsverklaringen bij de verkoop van een pup. De fokster zou bewust gegevens over de ECVO-toets (voor oogaandoeningen) hebben achtergehouden.  Toen de nieuwe eigenaren met het teefje wilden fokken, en dit bij de rasvereniging kenbaar maakte, kregen ze te horen dat de papieren niet klopten en dat er met dit hondje niet gefokt mocht worden.

Volgens de fokster was afgesproken dat er met het teefje niet gefokt mocht worden, maar uit Facebook-conversties werd duidelijk dat dat –volgens het oordeel van het tuchtcollege-  niet het geval was.

Op basis van alle overlegde processtukken en onderzoek ter zitting acht het Tuchtcollege bewezen dat beklaagde bij de verkoop van de hond wist dat het de bedoeling was om met deze hond te fokken en dat zij toen reeds beschikte over informatie die in dit kader cruciaal was, namelijk de resultaten van het derde ECVO onderzoek. Het Tuchtcollege stelt vast dat beklaagde deze informatie niet bij de koop en evenmin bij latere contacten heeft overgelegd. Het Tuchtcollege stelt vast dat beklaagde  de resultaten van het tweede ECVO onderzoek heeft gestuurd in plaats van het derde onderzoek. (samenvatting zonder namen en data uit het oordeel).

Volgens het tuchtcollege is de fokker schuldig aan het in ernstige mate schaden van het belang en het aanzicht van de kynologie.  Het aanzien van diezelfde kynologie op een hoog peil houden is de essentie van het Kynologisch Reglement, zo vindt het tuchtcollege, en daarom is dit “wangedrag”. De strafmaat is dan ook dienovereenkomstig.

Een diskwalificatie houdt in dat de fokster de rest van haar leven niet langer mag showen of zelfs maar (met of zonder een hond) op een expositie mag komen, fokken (voor waar het fokken met stamboom betreft), en ook niet aan andere officiële wedstrijden mogen deelnemen. Ook mogen reuen van de fokster niet langer ingezet worden als dekreu, in ieder geval krijgen pups uit een dergelijke combinatie geen stamboom.

Levenslange diskwalificatie wordt maar weinig gegeven, sinds 2009 kwam het vier maal voor, waarvan 2 maal in 2018.

De hond op de foto is NIET de betreffende hond.

bron

De uitspraak