• Ledematen geamputeerd na likken door hond, hoe groot is het risico?

Ledematen geamputeerd na likken door hond, hoe groot is het risico?

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Ledematen geamputeerd na likken door hond, hoe groot is het risico?

do, 08/02/2018 - 15:40

Kan ik doodgaan omdat een hond me gelikt heeft?  Het antwoord is ja. En het is vooral van belang omdat de Amerikaanse media voluit gaan op een geval in Amerika waarbij een man al zijn ledematen moest laten amputeren.

De man in kwestie, Greg Manteufel (48), houdt al zijn hele leven van honden, maar zich een keertje laten likken door een hond heeft hem in juni bijna gedood. Vanwege een infectie veroorzaakt door contact met hondenspeeksel werden zowel de benen en handen van Manteufel geamputeerd.  Op dit moment ligt hij in afwachting van nieuwe operaties weer in het ziekenhuis.

dawn
Foto met dank aan Dawn Manteufel

Het begon met griepachtige symptomen. Manteufel’s vertelde zijn vrouw Dawn dat hij overgegeven had en zijn benen pijn deden. Met wat water en een pijnstiller leek het over te gaan. Een dag later hoorde de 25-jarige zoon Michael van Manteufel zijn vader 's morgens vroeg rondlopen en brabbelen. Hij kon amper lopen en had diarree. Terwijl Manteufel probeerde zijn zoon gerust te stellen, de enige persoon die op dat moment thuis was, belde Michael familieleden op. Manteufel werd naar het ziekenhuis gebracht. Binnen enkele minuten verscheen kneuzingen en vlekken op zijn gezicht, borst, benen, buik en rug, aldus zijn vrouw. Het ziekenhuis bepaalde dat er een levensbedreigende sepsis-infectie was ontstaan ​​en ze beschikten niet over de apparatuur die nodig was om zijn met bacteriën verzadigde bloed te behandelen. Een ziekenhuis met meer specialisatie nam de behandeling over.  Helaas te laat om zijn aangetaste ledematen te redden, handen en voeten moesten worden geamputeerd. Bij een volgende operatie zal er ook nog een kwart van zijn neus worden verwijderd.

De oorzaak was inderdaad een bacterie die in het speeksel van zijn honden voorkwam. Het gaat om de ziekteverwekker Capnocytophaga canimorsus, die samen met nog 700 andere bacterien in hondenspeeksel kan voorkomen. En ja, deze voor mensen wel gevaarlijke bacterie heeft in zeldzame gevallen tot de dood van mensen geleid. In 2008  schreef ook het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde er over:

“Bij 16-25% van de honden en circa 18% van de katten wordt Capnocytophaga in de bek aangetroffen. Bij ruim 50% van de humane ziektegevallen is de bacterie overgedragen op de mens na een bijtincident en bij bijna 10% na een krabincident; bij circa 30% is er een normaal contact met honden en/of katten en bij het overige deel blijft de infectiebron onduidelijk. Sinds de eerste beschrijving van C. canimorsus als humaan pathogeen in 1976 zijn er wereldwijd reeds meer dan 150 ziektegevallen beschreven (status 2008, red.) Overige micro-organismen in de bek van honden die lokale infecties kunnen veroorzaken zijn Pasteurella multocida en andere Pasteurellae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus intermedius, streptokokken, Eikenella corrodens en anaeroben. Sepsis in aansluiting op een hondenbeet wordt geassocieerd met infecties door onder andere C. canimorsus, P. multocida, S. aureus en S. intermedius.”  

In 2015 was het totaal aantal gevallen wereldwijd (let op, gerapporteerde gevallen) opgelopen tot 484. Substantieel lager dan verkeersongevallen of zelfs de kans om aangevallen te worden door een haai, maar toch. Overigens zijn vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem gevoelig voor de bacterie, die in ca. 30% van de gevallen dodelijk is, en verder met sterke antibiotica dient te worden bestreden. Met name mannen boven de 45 zijn vaker slachtoffer, wellicht omdat alcoholisme bij veel slachtoffers zorgde voor het verzwakte immuunsysteem. Ook mensen waarbij de milt eerder is verwijderd lopen een verhoogde kans.

In Nederland verschenen eerder een tweetal casusbeschrijvingen, volgens een artikel uit 2010 zouden er tot dan toe 32 gevallen van besmetting met deze bacterie zijn geweest, waarvan uiteindelijk 3 met dodelijke afloop.

Al met al is er dus zeker geen reden voor paniek. Alleen zij waarbij er een verzwakt immuunsysteem is, moeten oppassen, en mensen die last krijgen van de symptomen (vooral de sepsis) doen er goed aan om hun arts te melden dat er contact met honden of katten geweest is.

Wat betreft de hond van Greg Manteufel, daar gaat het prima mee, zijn baasje is nog steeds gek op hem…

bron

People Magazine