• Keurmeester stopt na aanklacht verwaarlozing honden

Keurmeester stopt na aanklacht verwaarlozing honden

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Keurmeester stopt na aanklacht verwaarlozing honden

vr, 11/11/2016 - 15:37

In een woning van een Belgische keurmeester zijn eind september 10 verwaarloosde honden aangetroffen. De dieren waren in zo'n slechte conditie dat een van hen op advies van de betrokken dierenarts is geëuthanaseerd, negen anderen in variërende staat van verwaarlozing zijn onmiddellijk overgebracht naar een hondenopvang.  Ook is de politie ingeschakeld.

Het huis in de Vlaamse gemeente Kapelle is van August de Wilde, sinds de jaren zeventig een gerespecteerde en internationaal bekende keurmeester.  Sinds 1984 was De Wilde keurmeester voor FCI groep 9, in 1993 werd hij benoemd tot allrounder bij de FCI. Volgens “dogjudges.info” keurt De Wilde minimaal 40 weekenden per jaar.

De verwaarlozing van acht Pekinezen, een Japanse spaniël en een kruising Pekinees/Shi-Tzu kwam aan het licht toen het huis in Kapelle in de verkoop kwam. Tijdens een bezichtiging wilde een potentiële koper ook de schuren achter het huis bezichtigen. De makelaar waarschuwde nog tegen de stank, zo meldt een betrokkene aan Dogzine, maar de koper zette door.  In de schuren werden vervolgens 10 honden onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. Per direct is de politie ingeschakeld, en heeft een nabijgelegen hondenopvang na controle door een dierenarts alle honden onmiddellijk weggehaald.  Ook de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid is ingeschakeld.

Volgens bronnen van Dogzine was de situatie inderdaad ernstig. Honden opgesloten in traliekooien op krantenpapier, ondervoed, sterk vermagerd en zonder voedsel of water. De honden hadden “heel lang” in het donker opgesloten gezeten, en waren mede daardoor in een aantal gevallen blind of bijna blind. Door alle urine hing er een dusdanig sterke ammoniakgeur, dat bijna alle honden zware longproblemen hadden. Vervuilde, geklitte vachten en allerhande overige problemen zorgen ervoor dat de behandelend dierenarts negen honden onmiddellijk in beslag liet nemen, en een tiende hond, een Japanse Spaniël-reu, heeft laten euthanaseren vanwege ondraaglijke lijden en pijn. Het was, aldus betrokkenen, ook geen situatie van een paar weken. Het ging eerder, zo lieten ze weten, om een situatie die mogelijk al jarenlang speelde.

Het asiel:

August de Wilde bevestigt tegenover Dogzine dat zijn honden inderdaad in beslag genomen zijn, maar dat de aanklacht overdreven is. Hij en zijn dochter verzorgden de honden, ze hadden twee eigen huiskamers die tweemaal daags van schoon krantenpapier werden voorzien. Ook konden, aldus De Wilde, de honden tweemaal daags een uur naar buiten.  Sinds het overlijden van zijn echtgenote werd er niet meer gefokt, en ook niet meer deelgenomen aan tentoonstellingen. De honden waren ook allemaal op leeftijd (10 tot 15 jaar). Doordat ze niet meer gewoon waren aan huidverzorging zouden de honden ook niet hebben toegelaten dat de klitten uit de vacht verwijderd werden.

August de Wilde:

Volgens De Wilde zal de Vlaamse dienst Dierenwelzijn na de inbeslagname geen verdere actie ondernemen, wel verwacht hij nog te horen van de politie.

Pensioen

Mede door deze situatie heeft August de Wilde besloten met keuren te stoppen. Gezondheidsredenen spelen daarbij de hoofdrol, De Wilde is inmiddels de 80 gepasseerd. Hij heeft de Belgische Kennelclub "St. Hubertus" laten weten per 1 januari met pensioen te gaan. Omdat hij ook verhuist naar een appartement waar geen honden zijn toegestaan, zal zijn actieve leven binnen de (inter)nationale kynologie hiermee ten einde komen.  Een keurafspraak bij KV Brabo op 30 april was recent door de Vlaamse Kynologievereniging al afgezegd. Volgens De Wilde speelde deze verwaarlozingsproblematiek daar mogelijk een rol in, maar KV Brabo heeft afgezegd zonder opgave van redenen, zo laat De Wilde weten. Ook aan Dogzine geeft de voorzitter van de kynologievereniging weinig openheid van zaken. Guide Surinx reageerde met “Dat zou heel goed weleens de reden kunnen zijn, maar daarvoor moet u de Vereniging (St. Hubertus, red.) hebben” op de vraag of de ontstane situatie KV Brabo heeft doen besluiten de keurafspraak te cancellen.

Vooralsnog heeft St. Hubertus, de Belgische Kennelclub, nog geen officiële reactie gegeven. De behandelende medewerker is op dit moment op vakantie. Afgelopen weekeinde keurde De Wilde nog in Australië, maar in de lijst met FCI-keurmeesters is zijn naam inmiddels uit de zoekmachine verdwenen.  Ook op de lijst van St. Hubertus zelf komt zijn naam niet meer voor, alleen die van zijn dochter, Nicole de Wilde, maar die is "niet actief" als keurmeester voor de FCI-9 rassen.