• Iditarod-legende na drugsaanklacht niet aan de start in 2018

Iditarod-legende na drugsaanklacht niet aan de start in 2018

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Iditarod-legende na drugsaanklacht niet aan de start in 2018

di, 10/24/2017 - 16:21

Viervoudig Iditarod-winnaar Dallas Seavey zal niet aan de start komen in dde 2018-editie van deze zware sledehondenrace in Alaska. De musher werd eerder dit jaar beschuldigd van het geven van Tramadol, een op opiaten gebaseerde pijnstiller, aan zijn honden.

Vier honden uit zijn span bleken positief bij de verplichte drugstest bij de finish in Nome, Alaska. Seavey ontkent de beschuldigingen, en laat in een videoboodschap weten dat hij absoluut onschuldig is.  Het organisatiecomité van de Iditarod wil echter de gegevens niet openbaar maken.

“I have never given any banned substance to my dogs,” laat Seavey in de video op zijn facebookpagina weten. "Het comité gooit me onder de bus". Seavey laat ook weten niet te zullen zwijgen over deze zaak.

De Iditarod is de zwaarste sledehondenrace ter wereld, en beslaat een afstand van ruim 1600 kilometer door de barre wildernis van Alaska. De dertigjarige Seavey won de race al vier keer, en werd vorig jaar tweede. Zijn vader won vorig jaar..

Het comité wilde eerst de naam van de musher niet vrijgeven, maar doordat er veel gespeculeerd werd in de media deed men dit uiteindelijk toch. Deelnemers hadden ook een petitie ondertekend waarin ze vroegen om de naam van de musher, waarna de organisatie maandag de e naam van Seavey bekend maakte. Officials wilde de naam niet bekend maken omdat ook zij twijfelden of het toedienen met opzet gedaan was.

Het was de eerste keer in 23 jaar dat honden positief werden bevonden. Er volgen geen disciplinaire acties, maar wel heeft de organisatie beslist vanaf dit jaar de mushers verantwoordelijk te houden voor eventuele verboden stoffen in het bloed van de honden, tenzij ze aannemelijk kunnen maken hoe dit in het bloed terecht gekomen zou kunnen zijn.

De voorzitter van de Iditarod betwijfelt of Seavey zelf het middel aan zijn honden heeft gegeven. Volgens Marrs is de musher daar te integer voor. Wat er wel gebeurd is is ook voor hem een raadsel.

 

route
De route

 

 

 

bron

The Star