• Hondenvechters trainen niet in openbare parken

Hondenvechters trainen niet in openbare parken

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hondenvechters trainen niet in openbare parken

wo, 11/22/2017 - 12:34

Diverse bomen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen blijken gebruikt als trainingsobject voor illegale hondengevechten. Pitbull-achtige honden worden op deze wijze voorbereid op een gevecht op leven en dood tegen een andere hond. Dat melden de kranten van de Persgroep vandaag, waaronder het AD. 

Het zou gaan om "vechthonden" die getraind worden om zo "op leven en dood" te vechten tijdens georganiseerde hondengevechten, waar via gokken grote sommen geld op worden ingezet en verdiend. De Hondenbescherming  zou dit gezegd hebben.

"Ik ben verkeerd gequote"  laat Ineke van Herwijnen van de Koninklijke Hondenbescherming aan Dogzine weten. "Dat er in die regio inderdaad steeds meer bomen beschadigd worden is een feit, maar dat wordt niet door professionele hondenvechters gedaan. die zouden wel gek zijn om met hun dure getrainde honden op een zo openbare plek als een park -al is het nacht-  te gaan trainen."

Hondengevechten, ook professionele (maar altijd illegale) komen in Nederland voor. Ook Gery Veldhuis, hoofdcommissaris Politie, Landelijk portefeuillehouder Dierenwelzijn, verwees naar deze praktijken in zijn presentatie tijdens de opening van het LED.  Maar deze met enorme geheimhouding omgeven gevechten zullen zeker niet zo openlijk met hun dieren gaan trainen.

Het zullen dan ook veel vaker wannabee-hondenvechters, verveelde jongeren wellicht, zijn die hun hond in het midden van de nacht zo trainen. Of mensen die hun hond trainen voor wedstrijden waarbij ze ook langere tijd "hangend" aan een touw of tak hun krachten moeten laten zien. Dat soort trainingen is nu eenmaal niet voor iedereen een plezierig gezicht, dus de nachtelijke uren zijn daar beter voor. Desondanks loopt de schade aan de bomen flink op. Volgens Martin Gaus valt het met het aantal incidenten wel mee, zegt hij tegen het AD. Het zou om vijf honden in heel Nederland gaan.

In de ogen van echte liefhebbers van deze powerbreeds is het een doorn in het oog. Weer worden de krachtiger honden zo een slechte naam bezorgd, weer ontstaat er een angstcultuur. En dat terwijl de verantwoorde bazen elkaar al aanraden om met bodycam te gaan lopen om in geval van een incident duidelijk te kunnen maken dat de oorzaak bij andere, loslopende honden (of onverantwoorde bazen) ligt. 

Honden, vooral Pitbull-achtigen, worden overigens vaker ook gewoon getraind om zo in een tak te hangen. Het gaat daarbij om de in 2004 in Brazilie ontstane sport "Game dog", ook wel bekend als Pit Gameness of Iron Dog. Dit is een competitiesport waarbij Pit Bullsn deelnemen aan tests zoals Afstandspringen, Palissade beklimmen, Vrije hoogte springen, Verticaal klimmen en tractie X-snelheid. 

Deze sport is speciaal gemaakt voor Amerikaanse pitbullterriërs met de bedoeling om een ​​gezonde sport te bieden om de energie van honden van dit ras, die in het algemeen nogal actief zijn, te controleren met behulp van hun jachtinstincten en hun volharding.  De naam van de sport werd geïnspireerd door een gedragskwaliteit die bij sommige Terrier-honden bekend is: een kwaliteit die Gameness (volharding) wordt genoemd. 

Bij de foto: training Game dog (wiki commons)

bron

Berichtgeving AD