• Hondenplaatjes op social media zorgen voor beter gevoel
  • Hondenplaatjes op social media zorgen voor beter gevoel
  • Hondenplaatjes op social media zorgen voor beter gevoel

Hondenplaatjes op social media zorgen voor beter gevoel

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hondenplaatjes op social media zorgen voor beter gevoel

vr, 05/01/2020 - 09:54

Bij welke van de drie bovenstaande berichten op social media voelt u zich beter?

Het simpele feit dat u naar foto’s van honden op social media kijkt, zorgt ervoor dat u zich beter gaat voelen. Dat blijkt uit een vorig jaar uitgevoerd onderzoek onder Amerikanen. Die kregen in drie verschillende groepen drie verschillende soorten Twitter-berichten te zien: ofwel de tweets van Donald Trump, ofwel die van het recente nieuws, of –en daar hebben we ze-  een serie leuke hondenfoto’s. Voorafgaand aan het bekijken van de tweets hadden ze een aantal vragen over hun welzijn beantwoord, en achteraf opnieuw. En wat bleek: de mensen die hondenfoto’s hadden bekeken voelden zich beduidend beter.

Welzijn meet hoe gelukkig, veilig, kalm, tevreden, in controle en dankbaar je bent. Het lijkt misschien voor de hand liggend dat het lezen van verontrustend nieuws je gevoel van welzijn vermindert, terwijl het zien van kalmerende, bemoedigende berichten het kan versterken. Echter, het was nog nooit officieel bekeken.

1880 mensen namen deel aan het onderzoek. Iedereen vulde een ​​enquête genaamd PEECE in, die het welzijn meet. Deze enquête heeft 12 uitspraken die beginnen met 'ik voel' en worden gevolgd door aspecten van welzijn: ontspannen, gewaardeerd, veilig, kalm, verzorgd, op hun gemak, zoals glimlachen, energiek, tevreden, in controle, geïnformeerd en dankbaar . Dat werd op een 5-puntsschaal gemeten.

De verschillende twitter-feeds werden vervolgens vijf minuten lang bekeken. Groep 1 keek 5 minuten naar populaire berichten op Twitter. Groep 2 keek 5 minuten naar schattige foto's van honden. Groep 3 las 5 minuten op de Twitter-feed van Donald Trump . Niemand kende de andere voorwaarden in de studie; ze kenden alleen hun eigen groep. Na vijf minuten vulden de deelnemers opnieuw de lijst in

Er waren significante veranderingen in alle drie de groepen. Mensen die naar de tweets van Trump keken, zagen een aanzienlijke achteruitgang van hun welzijn. Ook als mensen wel fan van de omstreden Amerikaanse president waren. Toen we Trump-supporters van niet-supporters scheidden, zagen we dalingen in beide groepen, hoewel de populatie van Trump-supporters in ons onderzoek klein genoeg was dat we geen significante resultaten konden behalen. Voor wie de tweets van Trump niet volgt, die hebben vaak een wat agressief karakter. In ieder geval, Trump-tweets maken je niet vrolijker. We vragen ons af of dat voor tweets van Nederlandse en Belgische politici hetzelfde zou zijn.

Wie naar de andere twee tweet-onderwerpen keek, zag zijn gevoel van welzijn toenemen, degenen die naar honden keken, zagen de grootste toename van het welzijn. Hoewel onze studie niet was ontworpen om specifiek te meten of honden het beste waren voor ieders welzijn, weerspiegelen de resultaten hier eerder onderzoek dat aantoont dat de geestelijke gezondheid van mensen zowel op korte als op lange termijn een boost kan krijgen door het zien van schattige dingen (zoals honden) .