• Hondengraf van 8400 jaar gevonden

Hondengraf van 8400 jaar gevonden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hondengraf van 8400 jaar gevonden

wo, 11/25/2020 - 15:24

In Zuid Zweden is afgelopen september het graf gevonden van een hond en zijn baas, het graf is meer dan 8400 jaar oud. 

De hond uit het stenen tijdperk werd opgegraven door archeologen in de wijk Ljungaviken in Sölvesborg. Het “graf” werd in zijn geheel naar het Blekinge Museum in Karlskrona gebracht, waar het omringende sediment zorgvuldig werd geschraapt en weggeborsteld om de botten van de hond zo goed mogelijk te onthullen.

Volgens een dierosteoloog die eerder dit jaar een voorlopig onderzoek van de stoffelijke resten uitvoerde, zou het ras van de hond verwant zijn aan 'een krachtige windhond', die nu niet meer bestaat.

De nederzetting op de Ljungaviken-site, zou ooit aan de kust hebben gelegen, voordat de stijgende zeespiegel de site bedekte met lagen zand en modder die duizenden jaren bewaard zijn gebleven.

'De hond is goed bewaard gebleven en het feit dat hij in het midden van de nederzetting uit het stenen tijdperk is begraven, is uniek', zei osteoloog Ola Magnell van het Blekinge Museum. De hond werd bij zijn baas begraven als onderdeel van diens zogenaamde 'grafgiften' - een oude traditie waarin de levenden de doden begraven samen met voorwerpen van materiële en sentimentele waarde.

In augustus van dit jaar ontdekten onderzoekers in Zuid-Italië misschien wel de oudste overblijfselen ooit van een hond - daterend uit ergens tussen de 14.000 en 20.000 jaar geleden.

Wie meer wil lezen over het begraven van honden door de eeuwen heen, of hoe de “Vikingen” omgingen met honden…  in het a.s. nummer van Dogzine’s Magazine veel meer daarover. Zo werd de eerste hondenbegraafplaats in Amsterdam rond 1900 aangelegd...  tot verschrikking van velen...