• Honden zijn schoner dan mannen met baarden

Honden zijn schoner dan mannen met baarden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Honden zijn schoner dan mannen met baarden

zo, 04/14/2019 - 19:52

Honden, ze lopen buiten en verzamelen zo vreselijk veel vieze, soms zelfs gevaarlijke bacteriën. En mensen die zeggen dat de hond bij ze in bed slaapt worden zelfs meewarig aangekeken of voor “viezerik” uitgemaakt. Toch is er iets nog “viezer” dan een hond in bed, en dat is...  een man met een baard. Uit recent Zwitsers onderzoek blijkt namelijk dat mannen met baarden meer (en meer schadelijke) bacteriën bij zich dragen in hun gezichtsbeharing dan honden in hun vacht. 

In het onderzoek wilden wetenschappers ontdekken of er een risico bestond dat mensen een door honden overgebrachte ziekte zouden kunnen oppakken van een MRI-scanner die ook werd gebruikt voor onderzoeken door dierenartsen.  Oftewel, moest de scanner elke keer gedesinfecteerd worden? En dus namen de onderzoekers uitstrijkjes van de baarden van 18 mannen en de halzen van 30 honden,  van allerlei rassen, en vergeleken de resultaten. 

Alarmerend nieuws, want wat bleek:  elke bemonsterde baard vol zat met bacteriën en bijna de helft had er specimen in die gevaarlijk waren voor de menselijke gezondheid. 

Professor Andreas Gutzeit, van de Zwitserse Hirslanden-kliniek, laat weten aan de Daily Mail, de krant die het nieuws bracht: 'De onderzoekers vonden een significant hogere bacteriële belasting in monsters van de baarden van de man in vergelijking met de vacht van de hond.'  

Uit de studie bleek dat alle mannen met baard, in de leeftijd van 18 tot 76, een hoog aantal microben hadden, maar slechts 23 van de 30 honden hadden hoge waardes. De rest had gematigde niveaus. Zeven mannen bleken zelfs microben te hebben die een bedreiging vormden voor de menselijke gezondheid. 

Na de MRI-onderzoeken van de honden, werden de scanners gedesinfecteerd en vertoonden ze een 'significant' lager aantal bacteriën in vergelijking met niveaus die werden gezien bij gebruik door mensen. 'Op basis van deze bevindingen kunnen honden als schoon worden beschouwd in vergelijking met mannen met een baard', zei dr. Gutzeit. 

Goed nieuws voor hondenliefhebbers, maar mannen met baarden zijn boos. Volgens hen gaat het om het zoveelste voorbeeld van pogonofobie (ja, het bestaat), de irrationele angst voor baarden. De voorzitter van het Beard Liberation Front (oook dat bestaat dus) zet grote vraagtekens bij het onderzoek. 

Hoe dan ook, de conclusie van de onderzoekers (en ja, het was een zeer serieus onderzoek) is duidelijk: Dogs are no risk to humans if they use the same MRI. Deficits in hospital hygiene are a relevant risk for patients. 

bron

Would it be safe to have a dog in the MRI scanner before your own examination? …