• Gevaren van de kerstboom
  • Gevaren van de kerstboom

Gevaren van de kerstboom

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Gevaren van de kerstboom

zo, 12/20/2020 - 13:04

Heeft u 'm al staan, de kerstboom? En, is het dit jaar een echte? Of heeft u kerststukjes met echte takken?
Prachtig natuurlijk, maar pas op, want voor huisdieren is een kerstboom niet ongevaarlijk.

Wie een echte boom heeft, zal die water geven om voortijdig uitvallen van de naalden te voorkomen.
Maar het sap van dit soort bomen is giftig en bij het water geven kan het sap van de boom in dat water terecht komen.
Bomen met een kluit moeten dus in een afgesloten pot staan zodat de huisdieren niet bij eventueel lekwater kunnen komen.
Bomen die afgezaagd zijn en in een houder met water staan, geven nog meer risico, want veel honden (en katten) zijn geneigd hun water te drinken op plekken die daar niet voor bedoeld zijn. Plassen, gieters en dus ook de houder van de kerstboom.

Een hond of kat kan hier behoorlijk ziek van worden en in enkele gevallen ontstaat er een nare uitslag rond de bek en neus. Er kunnen verder ook misselijkheid, darmklachten en in ernstige gevallen zelfs problemen met het zenuwstelsel veroorzaken.
Zorg dus altijd dat de houder waar de boom in staat onbereikbaar is voor huisdieren, door zorgvuldig afdekken en liefst ook goed buiten bereik plaatsen.

De naalden van kerstbomen zijn ook niet zonder gevaar. De meeste dieren zullen die naalden met rust laten, maar als er een in drinkwater terecht komt, kunnen ook daardoor sappen van de boom vrijkomen. Komt er een naald in het eten, dan zal een dier dat meestal gewoon mee naar binnen slikken, en ook dan bestaat er gevaar op een lichamelijke reactie. Bovendien zijn de naalden scherp, zeker als ze al enigszins gedroogd zijn, en kunnen ze daardoor beschadigingen veroorzaken in slokdarm, maag en darmen.

Stofzuig dus een keertje extra en zorg dat de huisdieren niet bij de boom kunnen komen. 
Uiteraard gelden dezelfde gevaren voor kerststukjes met daarin echte takjes groen. Ook hier geldt dus: houd het water voor de kerststukjes buiten bereik en zorg dat de huisdieren niet bij de takken en/of naalden kunnen komen.
Zo heeft iedereen een fijne en veilige kerst!