• Dictator gaat voor hond als staatssymbool

Dictator gaat voor hond als staatssymbool

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Dictator gaat voor hond als staatssymbool

di, 11/19/2019 - 11:42

We zien het Koning Willem-Alexander of Koning Filip nog niet snel doen. Een nationaal hondenras uitroepen tot symbool van de nationale identiteit. In het -iets minder democratische- Turkmenistan vond president Gurbanguly Berdymukhamedov echter dat de Alabai (een nationale herdershond in het Aziatische land) zeker een nationaal symbool was, is eigenlijk.

En er zijn er maar weinigen die Berdymukhamedov (die bijna standaard met 97% van de stemmen de presidentsverkiezingen wint, en volgens Foreign Policy Magazine is hij de nummer vijf van de meest vreselijke dictators ter wereld, maar dat terzijde.

De Alabai is al 4.000 jaar verbonden met de bevolking van het land dat net ten noorden van Iran en Afganistan ligt, en grenst aan de Zwarte Zee. De forse honden met hun brede borst en krachtige bek zijn de metgezel van de nomaden en hun kuddes die door de woestijngebieden zwerven.

De eerste Turkmenen 'zagen in het paard hun droom en in Alabaï hun geluk', zo omschreef de “Arkadag” (beschermer, de zelfgekozen titel van Berdymukhamedov ) de hond. Berdymukhamedov kan het weten, net als andere leiders als Kim Yong Un staat hij ook  zelf in het middelpunt van een belangrijke persoonlijkheidscultus. In september presenteerde Berdymukhamedov een gedicht over de Alabai aan zijn kabinetsleden,getiteld  "symbool van succes en overwinning", een gedicht dat sindsdien is omgezet in een lied. Ook moet er volgens de grote leider een 15 meter groot standbeeld komen, dat binnenkort zal worden opgericht in de hoofdstad Ashkhabad. Tot nu toe viel een dergelijke eer alleen toe aan het paard Akhal-Teke, een nationaal dier dat de Turkmeense president ook al in in verschillende werken heeft aangehaald. Wellicht dat zijn huidige voorliefde voor de hond het gevolg is van zijn val van een dergelijk paard in 2013. De Alabai is overigens overal behalve in Turkmenistan zelf gewoon een ondersoort van de Centraal Aziatische Owcharka.

Voor de politieke waarnemers van dit geïsoleerde land onder het autoritaire regime, zijn de frequente verschijningen van Berdymukhamedov met een Alabai meer dan alleen een lokale gril. Het dier maakt deel uit van de poging om het eeuwenoude bestaan ​​van een Turkmeense natie aan te tonen, terwijl Centraal-Azië eigenlijk eeuwenlang een gebied zonder echte grenzen was, bewoond door nomadische herderstammen. “Natie” werden ze eigenlijk pas onder de overheersing van de Sovjet-Unie.

Net als het paard Akhal-Teke, een nationale ras bekend om zijn gratie en schoonheid, helpt de Alabai 'de staat om het idee te consolideren dat het grondgebied van Turkmenistan echt van de Turkmenen is', aldus Victoria Clement, historicus en auteur van het boek ' Hoe word ik een Turkmeen.

Wie het leuk lijkt om een Alabai aan te schaffen, de machthebber heeft elke vorm van export van het ras verboden. Alleen als de Arkadag zelf een hond meeneemt, is het toegestaan. Enkele buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders ontvingen een van deze honden als geschenk. Vladimir Poetin leek in de ban toen Gurbanguly Berdymukhamedov hem er een aanbood voor zijn 65e verjaardag in 2017.

Naast de interne verheerlijking werd de Alabai ook gekozen als de mascotte van de Aziatische vechtsporten in 2017, een van de weinige internationale evenementen die Turkmenistan heeft georganiseerd. Maar toch, los van deze machtspolitiek is de hond inderdaad erg geliefd bij de inwoners van het land. Verhalen over de moed van de hond jegens wolven die de kuddes aanvallen zijn heel gebruikelijk. Ook wordt de Alabai nogal eens ingezet bij hondengevechten, een geliefde sport in Turkmenistan.

Maar in tegenstelling tot zwerfhonden, zijn vertegenwoordigers van dit nationale ras niet gedwongen om te vechten tot het punt van ernstig letsel of dood. Het vechten wordt gestopt "wanneer een van de honden laat zien dat hij bang is", aldus Dovlet Kurikov, die meer dan tien jaar hoofd was van de grootste Alabai-vereniging van het land.

Doordat het een idee van de leider is, is de financiering van al deze Alabai-projecten niet lastig. De president heeft simpelweg een aantal nationale banken opdracht gegeven om "aandelen" te kopen in deze onderneming.

Foto bovenaan dit artikel: Staatsmedia Turkmenistan

Dictator gaat voor hond als staatssymbool