• Cupidog is niet meer

Cupidog is niet meer

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Cupidog is niet meer

do, 06/18/2020 - 13:34

Dier & Recht bleek niet de juiste paraplu voor platform voor verantwoord fokken van kruisingen.

Cupidog, het initiatief van Dier & Recht om verantwoord te fokken, zoals de site zelf stelde, stopt ermee. “Het initiatief komt onder de vlag van Dier & Recht niet tot zijn recht” zo meldt D&R vandaag. De intentie van Cupidog was de look-alikes/broodfokkers/malafide hondenhandel buiten de deur te krijgen door goede, gezonde pups die geen rashond zijn te (laten) fokken. “ Baasjes van zowel reuen als teven worden via Cupidog begeleid om op een verantwoorde manier te fokken met hun hond. Om de kans op erfelijke afwijkingen zo klein mogelijk te houden, worden er uitsluitend kruisingen gefokt. Om die reden mag een hond niet gekruist worden met een hond die voor 50 procent of meer uit hetzelfde ras bestaat.

Cupidog werd in september 2017 gelanceerd, maar uiteindelijk is er maar één nest uit voortgekomen, waarvan de vaderhond (een Boerenfox) zelf niet op de site als dekhond stond. De moeder was een kruising van een Labradoodle (labrador met poedel) met een koningspoedel. Alle pups hebben inmiddels een fijn thuis gevonden, en maken het heel goed, zo laat Cupidog weten.

“Het (is) ons niet gelukt om voldoende fokkers aan te trekken en echt een succesvolle bijdrage te kunnen leveren aan het vergroten van het aanbod van gezonde en sociale pups in Nederland”, aldus Cupidog. “Daarom hebben we ervoor gekozen Cupidog over te dragen aan twee stichtingen met vergelijkbare doelstellingen. Deze organisaties staan veel dichter bij de fokkers dan Dier&Recht. Hier worden door fokkers ook kruisingen gefokt, en uiteraard worden de ouderdieren onderzocht door dierenartsen, zodat erfelijke afwijkingen en schadelijke uiterlijke kenmerken zoveel mogelijk voorkomen worden.Het gaat om Dogsconnected en Stichting FGH ( Stichting Fokregistratie en Gezondheidsbeheer (Ras)Honden), beide partijen zijn via hun website en facebookpagina's te volgen.”

DogsConnected liet via de nieuwsbrief weten dat “Omdat het verantwoord fokken binnen de wettelijke kaders een belangrijke overeenkomst is tussen Cupidog en Dogsconnected, zullen de bij Cupidog aangesloten fokkers door Cupidog geadviseerd worden zich aan te sluiten bij Dogsconnected. Wij hopen deze fokkers uiteraard van harte welkom te mogen heten en zullen dan met elkaar vorm en inhoud geven aan fokkerij waarbinnen gezondheid altijd prevaleert boven rasspecifieke idealen op het gebied van uiterlijk.”   

De Stichting FGH is in 2014 opgericht met als doel het fokken van honden zodanig te verbeteren dat de levensverwachting van een pup aanzienlijk wordt verbeterd.  Een van de oprichters van de stichting, Annemarie van Krimpen, was ook lid van het Cupidogteam voor fokbegeleiding. Honden die ingeschreven stonden bij Cupidog stonden ook al in de database van de Stichting  FGH, zo meldt die stichting op haar website. “Helaas houdt het platform Cupidog op met bestaan. Mensen die hun hond bij Cupidog hebben staan kunnen zich hier melden.  Stichting FGH heeft alle gegevens van deze honden in de database staan."

Foto: screenshot website Cupidog, gedeeltelijk