• Bruce Cattanach overleden

Bruce Cattanach overleden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Bruce Cattanach overleden

za, 04/11/2020 - 14:43

Op 8 april 2020 is dr. Bruce Cattanach overleden.

Dr. Cattanach werd op 5 november 1932 geboren in Glasgow en zou uitgroeien tot een van de bekendste kynologen van Engeland. 
Hij ontwikkelde zich tot een vooraanstaand wetenschapper en geneticus.

Dr. Cattanach heeft tussen 1958 en 2015 maar liefst 151 wetenschappelijke publicaties uitgebracht. Naast zijn werk en zijn hobbymatige fok was hij ook een zeer gewaardeerd keurmeester.
Hij stond bekend als een vriendelijke en zachtaardige man met een scherpe blik en een zeer Engels gevoel voor humor.
Dr. Cattanach fokte jarenlang boxers onder de kennelnaam Steynmere,  en zou zijn naam wereldwijd vestigen toen hij in de jaren '80 van de vorige eeuw - vooruitlopend op het coupeerverbod voor staarten - in overleg met de Engelse kennelclub een project startte voor het inkruisen van het "bobtailgen" in boxers. Vanwege zijn wetenschappelijke achtergrond ging de KC akkoord met zijn plan een Welsh Corgi Pembroke in te kruisen.
Cattanach wist het gen in het ras te fokken zonder dat er noemenswaardige gezondheidsproblemen ontstonden en maakte daarmee wereldwijd naam.
Hoewel hij er veel kritiek over kreeg kon men er niet omheen dat het rastype extreem snel terug gefokt was in de Steynmere-honden.
Cattanach heeft het altijd betreurt dat er later fokkers met de bobtail-boxers aan de haal gingen en deze boxers commercieel gingen fokken. Die ontwikkeling had hij niet voorzien en betreurde hij zeer.

Hoewel hij zich nadien teruggetrokken heeft uit de fokkerij is dr. Cattanach nog jaren met veel plezier blijven keuren en gaf hij veel lezingen over fokkerij en het terugdringen van problemen in rashonden met behoud van genetische diversiteit.
Naast zijn enorme kennis die hij altijd bereid was te delen is hij van grote betekenis geweest voor degenen die jaren later zouden starten met outcross-projecten en aan wie hij met grote bereidwilligheid en plezier informatie gaf over zijn boxerproject.
Hij zal worden herinnerd als een van de grootste pioniers binnen de rashondenfokkerij. 

Team Dogzine wenst zijn familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.