• Besmettingsgevaar op hondenevenementen?

Besmettingsgevaar op hondenevenementen?

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Besmettingsgevaar op hondenevenementen?

ma, 09/05/2016 - 22:25

Bij vrijwel alle kynologische evenementen worden regels gesteld aan de gezondheid van deelnemende honden. Dit is ook logisch, dit soort evenementen zijn een ware broedplaats voor ziekteverwekkers.

Er bevinden zich veel honden in één ruimte en er is vaak veel contact tussen verschillende honden en tussen mensen en honden. Hoe gemakkelijk maakt dit de uitwisseling van bacteriën en virussen via speeksel, slijmvliezen, ontlasting of zelfs via de lucht? Mensen die meerdere honden aanraken op zo’n dag zijn ook een dankbare tussengastheer voor ziekteverwekkers en het is dan ook niet vreemd dat na hond gerelateerde evenementen de kans op een uitbraak groter is dan normaal. Andere risicovolle omgevingen zijn pensions, dagopvang voor honden, losloopgebieden en hondenvelden. Ook kennels waar veel honden gehuisvest worden, lopen risico. Toch was er tot op heden geen hygiëneprotocol zoals we deze wel kennen bij de humane zorg en zelfs bij vee. Een aantal experts verzamelden informatie en naslagwerken over uitbraken en de risico’s hierop in Amerika en Canada en stelden aan de hand hiervan een algemeen hygiëneprotocol op.


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden